srijeda, 23. svibnja 2012.

Hummus Sa Bučinim Uljem

Sa ovim današnjim postom započinjem novu priču svog bloga, na njemu ću od danas objavljivati samo male slane i slatke zalogaje! Naime, kako sam već u više navrata pisala o tome kako volim tapase, druženja uz hranu, pun stol meze odlučila sam da ću za vas sakupljati, kreirati, pripremati, fotografirati razne ideje i načine pripreme 'BiTe SizE' klopice. Tako da sljedeći put kada vam se najavi grupa prijatelja ili organizirate rođendansku proslavu budete spremni :) Biftek i Merlot specijalizirao se za FINGER FOOD! Iskreno se nadam da će vam se ideja svidjeti i da ćemo se i dalje pratiti :)

Jedan takav party stol ne može bez namaza pa krenimo... Hummus ste vjerojatno već svi probali u razno raznim kombinacijama i iskreno, meni nikad nije bio među najdražima ali u kombinaciji sa bučinim uljem dobiva novu dimenziju pa probajte ako niste :D 


Potrebni Sastojci/4-6 osoba

Namaz
  • 300g ocijeđenog konzerviranog slanutka
  • 2 žlice nasjeckanog mladog luka
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 1/2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 1 usitnjeni češanj češnjaka
  • 3 žlice limunovog soka
  • 6 žlica bučinog ulja
  • 6 žlica vode
  • sol i papar
Da bi namaz ispao kremastiji prvo u blenderu ili sa štapnim mikserom izmiksajte sve sastojke osim slanutka, njega dodajte posljednjeg i miksajte dok sve nije u potpunosti usitnjeno. Ako vam se čini da je pregusto dodajte još malo vode ili bučinog ulja. Namaz može stajati u hladnjaku i do nekoliko dana.

Pogača
  • 2 šalice brašna (otprilike 300g)
  • 1 šalica tople vode
  • vrečica suhog kvasca
  • prstohvat šečera
  • prstohvat soli
  • žlica jogurta
+ žlica sezama, žlica ovčjeg/kozjeg naribanog sira, chili papričica, maslinovo ulje, sušeni origano, sušeni timijan... to su sastojci koje sam ja stavila na pogaču, a vi stavite začine koji se vama sviđaju :)

1. Kvasac stavite u šalicu tople vode zajedno sa malo šečera pa pustite da se otopi, zatim, sa gore navedenim sastojcima umijesite glatko tijesto. Premjestite u zdijelu, prekrijte prozirnom folijom i krpom pa ostavite da se diže na toplom mjestu.

2. Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga dosta tanko pa stavite u pleh na papir za pečenje. Premažite maslinovim uljem i začinite po želji. Zagrijte pečnicu na 240oC i pa pecite pogaču jedno10ak minuta. Kada je gotova, razrežite ju na manje nepravilne komade i poslužite društvu sa hummusom i pečenom paprikom :)







Broj komentara: 25:

  1. Svidja mi se ideja o malim zalogajima... Samo nastavi, ja ih obozavam. :)
    Humus volim u svakoj varijanti..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Suuuuper da ti se sviđa ideja, baš mi je drago :D

      Izbriši
  2. Volim humus u svim varijantama, to mi je jedno od omiljenih jela! Ova pogaca mi deluje jako primamljivo! Super post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala kuvarice draga, pogača je planula!

      Izbriši
  3. super super, ovi će recepti jako dobro doći, baš se radujem!
    što se hummusa tiče, nisam neki fan, radila sam ga jednom, mogla bih mu opet dati šansu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago, malo će biti manje objava, al ću se potruditi da ideje budu što orginalnije, vidjet ćemo ;)) Daj mu šansu, i meni je trebalo vremena haha

      Izbriši
  4. Pa kako cemo te sad zvati?! Biftekic? Bas sam jucer dobila 8 kuharica na poklon, jedna su slatki mali zalogaji. Ipak, nadam se da ces nas pocastiti jos kojim jelom "za veliki tanjur" :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ahahhahaah ti me uvijek nasmiješ <3 8 kuharica?? i ja bi takav poklon :(( blago ti se!! A morat ću, već sad vidim da neću moći samo sa malim zalogajima, ostat ćemo gladni hahah :*

      Izbriši
  5. Mmm, pogača mi je kraaasna! A i ideja, ja ovakvu hranu najviše volim! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Znači i tebe ću morati angažirati za buduće cateringe? :) Neću se buniti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Daleko sam još od toga, ali nikad ne znaš ;))

      Izbriši
  7. Odlicna ideja sa malim zalogajima, iako ja volim sve sto ti pravis. Humus volim, ali ga jos nisam pravila sama. Divno sve izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Gordana, drago mi je da voliš sve što pripremim, ubacit ću ja tu i tamo i koji veliki tanjur kako acrobatie kaže :D

      Izbriši
  8. Super ideja, obožavam sve bite-size i ne brini, i dalje te pratim :) Ovaj receptić mi je super, baš bih mogla idući put kad gosti navrate smiksati nešto ovako :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Brzo, a ukusno, ne možeš fulati ;) Drago mi je da podržavaš! Pozdrav ;))

      Izbriši
  9. obožavam finger food!!sretno, puno upjeha ti želim

    OdgovoriIzbriši
  10. stravaaa!!! obožavam finger food! pošto nikad nisam bila u španiji, nikad nisam probala tapase al aperitivo sam obožavala u italiji..
    a uskoro pravim i jednu žurkicu tako da mi je ovo tvoja promena legla, kako se ono kaže, ko kec na kralja ili...:)
    samo nastavi!sretno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda moraš do Španjolske ženoo!! Puni šankovi malih zalogaja, kad se samo sjetim, tresla bi se kad bi ušla u bar, prevelik izbor, a moraš sve probati, a euri cureeee ahhahahah
      Već vidim da će objave biti malo rijeđe ali zato ću se potruditi da budu i zanimljive, pozdrav draga ;))

      Izbriši
  11. divni zalogajčići, mnogo volim finger food i jedva čekam nove postove :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja jedva čekam da nešto novo objavim hahah al nešto to sporo ide hahah :)

      Izbriši
  12. Super! :) Izgleda odlično! Tvoja ideja o finger food-u se mi jako sviđa, sigurna sam da če mi dobro doči :D!

    OdgovoriIzbriši
  13. Volim ovave kombinacije...trouglici su mnogo slatki a ovaj humus jos nisam probala iako ga ima u veggie radnji koja mi je blizu...bas cu probati!

    OdgovoriIzbriši