subota, 8. veljače 2014.

Najdraža Pizza

Sigurno svatko od vas ima svoju najdražu kombinaciju na pizzi, a ja sam u posljednje vrijeme probala nekoliko zbilja neobičnih, kao npr. s komadićima janjetime i plavog sira u Londonu ili u Duksi u Maksimiru pizzu sa kozjim sirom, sušenim rajčicama i svježim bosiljkom.  Al priznajem slaba sam i na pizzu s hrskavom pancetom i ljutim feferonima, uh :) Danas vam predstavljam pizzu koja je možda po sastojcima najsličnija pizzi Karijola u istoimenoj pizzeriji koja mi je vjerojatno i najdraža pizza u Zagrebu, a ako slučajno niste probali obavezno navratite do njih!

Mana ovo je za tebe i klince :) Moja teta je vegeterijanka pa se uvijek moram posebno potruditi kad dolazi u goste, a ova pizza ih je oduševila, bar tako kažu!
Pizza


Potrebni sastojci/dovoljno za 2 pizze kao sa slike:

Tijesto


  • 300gr glatkog brašna

  • 50gr oštrog brašna

  • 200-250ml tople vode

  • 3 žlice maslinovog ulja

  • vrećicu suhog kvasca

  • mala žičica šećera

  • mala žličica soli

Nadjev


  • 250gr mozzarelle

  • 100gr gaude

  • cherry rajčice (20-30kom)

  • 1 češanj češnjaka

  • 2 žlice balzamičnog octa

  • 50gr svježe rikule

  • malo papra i origana

  • kriška sira grana padano (nikako već naribani parmezan iz vrečice!)

  • TIP: ako baš ne možete bez dodatka neke vrste mesa pripremite 10-15dkg tanko narezanog pršuta, savršeno paše u ovoj kombinaciji :)

-> nadjev je dovoljan za dvije pizze!

DSC_0372


Postupak


1. Pomješajte glatko i oštro brašno, u sredinu dodajte suhi kvasac i malo šećera pa zalijte toplom vodom. Pustite da odstoji 5-10min da se kvasac aktivira.

2. Dodajte malo soli i maslinovo ulje pa umjesite glatko tijesto, potrudite se pa ga dobro izradite kako bi bilo elastičnije :)

3. Pokrijte krpom i pustite da odstoji na toplom mjestu pola sata do sat vremena.

4. Kada se tijesto udvostručilo podijelite ga na dva dijela pa izvaljajte u oblik po želji, ja sam radila neki ovalni kao što vidite. Tijesto prebacite na veliki pleh na koji ste prethodno stavili masni papir.

5. E sad smo došli do nadjeva! Dobro pazite :) Na ovu pizzu ne ide premaz od rajčice nego odmah stavljate mozzarellu istrganu na komadiće i naribanu gaudu. Dodajte malo svježe mljevenog papra i origana. Otprilike 8 cherry rajčica prepolovite ili narežite na četvrtine pa također dodajte na pizzu koja je sad spremna za pećnicu.
pizza

6. Pećnicu zagrijte na najjače, 250-260 oC je najviše što ja mogu svoju zagrijati. Pizzu stavite peći na donju rešetku kako bi se što više zapekla od ispod i bila hrskava. Pecite 10ak minuta, ako volite jače pećenu pecite dulje.

7. Dok se pizza peće vi pripremite ostatak nadjeva. U zdjelu stavite opranu rikulu, protisnite jedan manji češanj češnjaka, 2 žlice balzamičnog octa i sitno nasjeckane rajčice. Izmješajte kao salatu.

8. Kada se pizza lijepo zapekla izvadite ju iz pećnice pa dodajte začinjenu rikolu i pršut ako ste ga odlučili dodati. Grana padano nemojte ribati nego npr. nožićem za guljenje povrća onako u grubo narežite, bolje će izgledati. Po želji dodajte još malo maslinovog ulja, narežite na kriške i brzo poslužite :)
DSC_0490

pizza time

DSC_0509

DSC_0511


3 komentara:

  1. Okus je savršen, ma nebeski! Nadam se da ću to uspjeti ponoviti :) Pusa velika

    OdgovoriIzbriši
  2. Jao kad pregledam blogove ovako kasno gladna...Sad cu ti reci koja je meni sad omiljena, pored onih klasicnih - pica sa pacijim konfitom, kruskama, budjavim sirom, rukolim i balzamik redukcijom. Ubija koliko je dobra. I ova tvoja super izgleda. Kad je pica u pitanju sve zavisi od kvalitetnih sastojaka.

    OdgovoriIzbriši