petak, 27. travnja 2012.

Čokoladni Fondant i Coulis Od Malina

Kada sam prije par godina prvi puta probala ovo malo čokoladno čudo odlučila sam da moram pronaći savršen recept i usavršiti ga u kućnoj radinosti. Istog trenutka proglasila sam ga svojim najdražim desertom i bacila se u potragu. Google i Youtube puno su pomogli ali nijedan recept mi nije bio po mjeri pa sam napravila neki vlastiti mix sastojaka i mjera istih.

Dugo sam, vrlo sebično, držala recept u tajnosti (potvrdit će neki koji upravo sada ovo čitaju haha) ali bezuspješno! Pritisak je bio velik, fondant su počeli peći i moji prijatelji, čak i oni koji su u kuhinji apsolutni početnici :) I svima uspijeva, bez iznimke!

Potrebni sastojci/6 porcija


Fondant

  • 200g čokolade 60% udio kakaa
  • 150g maslaca
  • 100g šećera
  • 6 jaja, bez 3 bjelanjka
  • 30g glatkog brašna


1. Čokoladu i maslac stavite u zdjelu koja je otporna na visoku temperaturu. Otopite na pari ---> u manjoj posudi zagrijte vodu pa posudu sa čokoladom i maslacem stavite na nju i mješajte pjenjačom dok se čokolada ne otopi i ne spoji s maslacem. Odložite zdjelu na stranu.

2. U drugoj zdjeli pomiješajte šećer i jaja. Dovoljno da se sastojci spoje, nemojte puno miješati, to nije dobro za ovaj kolač!

3. Smjesu od čokolade i maslaca ulijte u smjesu šećera i jaja, dodajte brašno i sve skupa izmješajte pjenjačom.

4. Posudice za souffle dobro namažite maslacem pa ih punite smjesom, otprilike 3/4. Znaći ne do vrha da vam prilikom pečenja ne bi iscurili van.

5. Zagrijte pećnicu na 200oC, poslažite posudice na pleh pa stavite u pećnicu, na srednju stepenicu. Ovisno o vrsti pećnice fondant bi trebao biti pečen nakon 10-12min. Bolje je da ga pećete kraće nego dulje da vam se ne presuši, sredina mora ostati tekuća, u tome i je sva čarolija :)

6. Pleh izvadite iz pećnice i pustite da se fondant hladi minutu-dvije, bit će ga lakše izvaditi iz posudica. Uzmite krpu kojom ćete primiti posudicu i nježno je preokrenuti na tanjur. Ovo je zeznuti dio, pazite da se ne opećete :)

***ako vam ostane smjese držite je u hladnjaku, jednako je dobra i drugi dan! Vjerojatno će se zgusnuti pa slobodno malo razrijedite sa par žlica toplog mlijeka.

Coulis od malina

  • 200g malina (koristila sam smrznute)
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žlice vode

Stavite posudu sa svim sastojcima na laganu vatru/temperaturu. Miješajte dok se šećer ne otopi i umak malo zgusne. 5 minuta bi trebalo biti dovoljno. Maknite sa vatre pa sve izmiksajte štapnim mikserom. Procijedite umak/pire od malina kroz cjedilo da se riješite dosadnih sjemenki. Stavite u hladnjak na sat-dva.

Sladoled od vanilije 

Koristila sam sladoled od bourbon vanilije, malo je aromatičnija od obične.

***A sada fotke, da vidite kako sam ja to zamislila :) Svi vi koji ste pokušali uslikati sladoled na tanjuru znate o ćemu pričam, ovo stvarno nije bilo jednostavno! Promijenila sam jedno 4 tanjura i isto toliko soufflea :D Ali do ekrana vaših računala doći će 'samo' sljedeće 3 slike!


....a onda jednostavno više nisam mogla izdržati :D



Uživajte!! :)


P.S. sretno prijateljici Nini koja će pripremati fondant prvi puta mami za rođendan :*







Broj komentara: 20:

  1. Mislim da su komentari suvišni, a opet ne mogu izdržati.. Predivno i jako fino, svi okusi su krasni! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Fantasticno, razumijem da nisi mogla izdrzati. Nesto sto cu sigurno isprobati. Slike su savrsene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moras isprobati :)) Hvala ti, lijepo te pozdravljam!

      Izbriši
  3. savršeno, nemam riječi :**
    mhmh misliš da stignem za večeras još i to pripremit :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poznavajuci tvoje sposobnosti stignes :)))

      Izbriši
  4. ooooo divote :)
    Ovo izgleda genijalno!
    Super su mi ovakve kombinacije.

    OdgovoriIzbriši
  5. njami!
    ja sam jednom pravila čokoladni sufle, naravno, nije mi uspeo:) al eto tvoj recept obećava, s'obzirom da kažeš da svima uspe:)
    čokolada, maline i sladoled od vanila-divota
    ej imaš super savete kod Monike-sweet sensation za fotkanje sladoleda, ako slučajno nisi videla:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam vidjela, moram pogledati! Hvala ti :)) I obavezno isprobaj recept pa javi! Stvarno je svima uspio do sada ;))

      Izbriši
  6. Odlično izgleda i zazubice rastu...!!

    OdgovoriIzbriši
  7. aaaaaaa... znaš da ja imam problem s time da nešto svima uspijeva? Naime, kad je tako, meni naravno ne uspije :(
    Međutim, vjerujem ti na riječ i javim rezultat uskoro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čekaj, pa mislila sam da si ga vec probala raditi po mom receptu? :) Molim te da ovih dana, između zen seansi vješanja veša, nađeš 20ak minuta i pokažeš Ozu kako se to radi ;))

      Izbriši
  8. Odlično izgleda, svaka čast.
    A jela bih sufle u ovakvoj kombinaciji svaki dan.
    Pravila ga nisam, a sad kad imam recept...mmmm
    Bravo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joooj i ja bi, nikad mi ne dosadi :) Probaj obavezno!

      Izbriši
  9. Prekrasan je. Ja ga još nisam radila, trebat ču :).

    OdgovoriIzbriši
  10. Probacu sigurno! Odusevljava me kombinacija sa malinama. Jedva cekam da one moje vockice pocnu zreti!

    OdgovoriIzbriši
  11. probala sam napravit i ispada super :-)
    hvala puno na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  12. odlično :D ali imamo malih problema s cijeđenjem coulisa, naime rupice cjedila su ili prevelike ili premale. ima li netko možda kakav savjet? hvala ;)

    OdgovoriIzbriši