Dugo sam, vrlo sebično, držala recept u tajnosti (potvrdit će neki koji upravo sada ovo čitaju haha) ali bezuspješno! Pritisak je bio velik, fondant su počeli peći i moji prijatelji, čak i oni koji su u kuhinji apsolutni početnici :) I svima uspijeva, bez iznimke!
Potrebni sastojci/6 porcija
Fondant
- 200g čokolade 60% udio kakaa
- 150g maslaca
- 100g šećera
- 6 jaja, bez 3 bjelanjka
- 30g glatkog brašna
1. Čokoladu i maslac stavite u zdjelu koja je otporna na visoku temperaturu. Otopite na pari ---> u manjoj posudi zagrijte vodu pa posudu sa čokoladom i maslacem stavite na nju i mješajte pjenjačom dok se čokolada ne otopi i ne spoji s maslacem. Odložite zdjelu na stranu.
2. U drugoj zdjeli pomiješajte šećer i jaja. Dovoljno da se sastojci spoje, nemojte puno miješati, to nije dobro za ovaj kolač!
3. Smjesu od čokolade i maslaca ulijte u smjesu šećera i jaja, dodajte brašno i sve skupa izmješajte pjenjačom.
4. Posudice za souffle dobro namažite maslacem pa ih punite smjesom, otprilike 3/4. Znaći ne do vrha da vam prilikom pečenja ne bi iscurili van.
5. Zagrijte pećnicu na 200oC, poslažite posudice na pleh pa stavite u pećnicu, na srednju stepenicu. Ovisno o vrsti pećnice fondant bi trebao biti pečen nakon 10-12min. Bolje je da ga pećete kraće nego dulje da vam se ne presuši, sredina mora ostati tekuća, u tome i je sva čarolija :)
6. Pleh izvadite iz pećnice i pustite da se fondant hladi minutu-dvije, bit će ga lakše izvaditi iz posudica. Uzmite krpu kojom ćete primiti posudicu i nježno je preokrenuti na tanjur. Ovo je zeznuti dio, pazite da se ne opećete :)
***ako vam ostane smjese držite je u hladnjaku, jednako je dobra i drugi dan! Vjerojatno će se zgusnuti pa slobodno malo razrijedite sa par žlica toplog mlijeka.
Coulis od malina
- 200g malina (koristila sam smrznute)
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice vode
Stavite posudu sa svim sastojcima na laganu vatru/temperaturu. Miješajte dok se šećer ne otopi i umak malo zgusne. 5 minuta bi trebalo biti dovoljno. Maknite sa vatre pa sve izmiksajte štapnim mikserom. Procijedite umak/pire od malina kroz cjedilo da se riješite dosadnih sjemenki. Stavite u hladnjak na sat-dva.
Sladoled od vanilije
Koristila sam sladoled od bourbon vanilije, malo je aromatičnija od obične.
***A sada fotke, da vidite kako sam ja to zamislila :) Svi vi koji ste pokušali uslikati sladoled na tanjuru znate o ćemu pričam, ovo stvarno nije bilo jednostavno! Promijenila sam jedno 4 tanjura i isto toliko soufflea :D Ali do ekrana vaših računala doći će 'samo' sljedeće 3 slike!
....a onda jednostavno više nisam mogla izdržati :D
Uživajte!! :)
P.S. sretno prijateljici Nini koja će pripremati fondant prvi puta mami za rođendan :*
Mislim da su komentari suvišni, a opet ne mogu izdržati.. Predivno i jako fino, svi okusi su krasni! :)
OdgovoriIzbrišiJel tako? :) Hvala ti!
OdgovoriIzbrišiFantasticno, razumijem da nisi mogla izdrzati. Nesto sto cu sigurno isprobati. Slike su savrsene.
OdgovoriIzbrišiMoras isprobati :)) Hvala ti, lijepo te pozdravljam!
Izbrišisavršeno, nemam riječi :**
OdgovoriIzbrišimhmh misliš da stignem za večeras još i to pripremit :))
Poznavajuci tvoje sposobnosti stignes :)))
Izbrišiooooo divote :)
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda genijalno!
Super su mi ovakve kombinacije.
Hej! Hvala ti ;)
Izbrišinjami!
OdgovoriIzbrišija sam jednom pravila čokoladni sufle, naravno, nije mi uspeo:) al eto tvoj recept obećava, s'obzirom da kažeš da svima uspe:)
čokolada, maline i sladoled od vanila-divota
ej imaš super savete kod Monike-sweet sensation za fotkanje sladoleda, ako slučajno nisi videla:)
Nisam vidjela, moram pogledati! Hvala ti :)) I obavezno isprobaj recept pa javi! Stvarno je svima uspio do sada ;))
IzbrišiOdlično izgleda i zazubice rastu...!!
OdgovoriIzbrišihehe bas mi je drago da je tako ;)
Izbrišiaaaaaaa... znaš da ja imam problem s time da nešto svima uspijeva? Naime, kad je tako, meni naravno ne uspije :(
OdgovoriIzbrišiMeđutim, vjerujem ti na riječ i javim rezultat uskoro.
Čekaj, pa mislila sam da si ga vec probala raditi po mom receptu? :) Molim te da ovih dana, između zen seansi vješanja veša, nađeš 20ak minuta i pokažeš Ozu kako se to radi ;))
IzbrišiOdlično izgleda, svaka čast.
OdgovoriIzbrišiA jela bih sufle u ovakvoj kombinaciji svaki dan.
Pravila ga nisam, a sad kad imam recept...mmmm
Bravo :)
Joooj i ja bi, nikad mi ne dosadi :) Probaj obavezno!
IzbrišiPrekrasan je. Ja ga još nisam radila, trebat ču :).
OdgovoriIzbrišiProbacu sigurno! Odusevljava me kombinacija sa malinama. Jedva cekam da one moje vockice pocnu zreti!
OdgovoriIzbrišiprobala sam napravit i ispada super :-)
OdgovoriIzbrišihvala puno na receptu!
odlično :D ali imamo malih problema s cijeđenjem coulisa, naime rupice cjedila su ili prevelike ili premale. ima li netko možda kakav savjet? hvala ;)
OdgovoriIzbriši