ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

Falafel Kuglice


Volite FALAFEL?


Tradicionalno arapsko jelo, obično služeno u pita kruhu, onom što izgleda kao džepić ili zamotano u LAFI (lafa->falafel) poput deblje tortille. Glavni sastojak je SLANUTAK koji može biti kombiniran s grahom uz obavezan dodatak mnoštva začina poput svježeg korijandera, peršina, češnjaka, limuna, cimeta, kumina, sezama...

Odlično kao glavno jelo ali i kao snack u kombinaciji s raznim umacima i svježim povrćem.
Falafel



Potrebni sastojci/30ak kuglica



  • 300g slanutka 

  • 3 češnjaka

  • svježi korijander

  • svježi peršin

  • 1 žličica kumina

  • 1 žličica usitnjenih sjemenki korijandera

  • 1 svježi chilli ili žličica chilli praha

  • sol i papar

  • 2 žlice brašna

  • ulje za prženje

-> ovo je nekakav osnovni recept, a vi u njega možete po želji dodati još limunove korice, sezama, cimeta, luka...jer varijantre su zbilja različite :)

Postupak


1. Ukoliko ste kupili slanutak koji nije konzerviran morate ga preko noći ostaviti u vodi kako bi omekšao i nabubrio te bio spreman za daljnju upotrebu. Ja sam radila s konzerviranim pa sam mogla odmah krenuti s izradom. U blenderu/sjeckalici usitnite slanutak dok tekstura ne podsjeća na krušne mrvice, znači bitno je da ga ne usitnite previše i dobijete hummus :) Također to činite na način da u 2-3 pokušaja usitnite cijelu količinu, a ne sve odjednom, jer ćete ga tako ravnomjernije usitniti. Prebacite usitnjeni slanutak u zdjelu i krenite na 2. korak

2. Svježe sjeckani peršin i korijander stavite u sjeckalicu, dodajte češnjak, chilli papričicu iz koje ste odstranili sjemenke te dvije žlice prethodno usitnjenog slanutka kako bi se sve skupa lakše usitnilo. Dobivenu smjesu prebacite u zdjelu sa usitnjenim slanutkom.

3. Dodajte još dvije žlice brašna, sol i papar pa sve skupa dobro izmješajte dok se smjesa ne poveže.

4. Formirajte kuglice, te ukoliko je smjesa presuha, dodajte žlicu vode, limunovog soka ili ulja.

5. Zagrijte ulje pa pržite kuglice 2-4min na jakoj vatri u dubokom ulju. Pazite da ne stavite previše kuglica odjednom jer će se ulje rashladiti i kuglice će se raspasti. Kada su dobile lijepu smećkastu boju izvadite ih na papirnati ručnik da upije višak masnoće.

->EKSTRA TIP-> ukoliko niste ljubitelj prženja falafel možete formirati u male popečke i zapeći u pećnici na papiru za pečenje ili na zagrijanoj tavi na par kapi maslinovog ulja.

->SERVIRANJE-> poslužite uz grill povrće (paprika, luk, tikvice...), salatu ili svježe povrće pa umotajte u tortillu uz dodatak jogurt umaka s limunom ili svježe salse od rajčice :)

Falafel


UMACI prijedlog


Jogurt umak

  • 150ml jogurta (što gušći to bolji, npr. grčki)

  • malo limunove korice

  • 1 žlica soka od limuna

  • korijander sitno sjeckani

  • sol

Brza salsa od rajčice

  • cherry rajčice (5-10kom)

  • svježa chili papričica bez koštica

  • 1/2 češnjaka

  • sok 1 limete

  • sol

-> sve sastojke stavte u blender i dobro usitnite!
Falafel

Nema komentara:

Objavi komentar