četvrtak, 31. srpnja 2014.

Early Summer in Bilbao

Bliži se početak lipnja, karte su u putovnici, badić spreman, torba za plažu isto, vrlo ambiciozno. U Londonu loše vrijeme, a prognoza za Bilbao suprotno od onoga što smo očekivali, najavljuju 17 stupnjeva i već danima pada kiša? Digresija, jeste li primjetili kako često spominjem vremensku prognozu? Sama sebi sam smiješna, ali englezi bi bili ponosni, polako se uklapam, to je to :) Možda mi je čak malo i laknulo, bijela sam kao sir, plan je isprobati sve pinxitose u gradu i piti sangriu već za doručak, možda je ipak još prerano za skidanje u badić! Dan prije puta prognoza se naglo mijenja, ljeto je stiglo u Bilbao, sunce svaki dan, badić i torba za plažu nazad u kofer i brzo na avion dok se vrijeme opet nije predomislilo. 

Slijećemo dosta kasno, a miris mora nas dočekuje već na aerodromu, sreća! Lovimo taxi, sve je super, stigli smo, toplo je, bit će ovo jedan dobar vikend. Vozimo se, prozori širom otvoreni, ulazimo u grad, gledamo oko sebe, hm nije baš ljubav na prvi pogled ali oboje mudro šutimo. 

Imali smo plan da idemo na put bez plana, za promjenu, jer život u velikom gradu u kojem sve moraš pomno isplanirati i par mjeseci unaprijed umara. Nema spontanosti. Zato ćemo ovdje potpuno neopterećeno šetati, jesti gdje nam se jede, ležati na plaži i ne gledati baš previše na sat...zapravo, meni i ovo zvuči kao dobar plan?



Bilbao se smjestio na sjeveru Španjolske, s izlazom na Atlantski ocean ujedno je i najznačajnija luka zemlje te najveći grad Baskije. Vjerojatno vam je prva asocijacija na njega jedan od najpoznatijih muzeja u svijetu - Guggenheim kojeg je projektirao poznati Frank Gehry ali cijeli grad se može pohvaliti zbilja specifičnom arhitekturom. Od gotike do staklenih nebodera, nigdje prije nisam susrela ovakav mix različitih stilova gradnje, gdje spoj starog i novog tako dobro funkcionira.

Onaj loš dojam iz taxija izbrisan je već prvu večer, šetnjom ulicama prepunih tapas barova i nasmijanih ljudi. Ovo je grad za nas gurmane! Svi su vani, stari, mladi, djeca, čak i bebe u kolicima, nema veze što je blizu ponoć, večer kao da je tek počela, svi nešto pikaju, pijuckaju vino, druže se. Ovdje ćete se morati poslužiti maštom jer fotić nisam nosila, potrebne su dvije slobodne ruke u Bilbau, u jednoj je sangria, a u drugoj se izmijenjuju pinxtosi, sigurna sam da razumijete :) Jer ne morate nužno sjediti za stolom, šećete okolo, upijate atmosferu, a ako nemate gdje odložiti hranu poslužit će i krov auta ili barska stolica, vrlo su opušteni...i to je baš ono što smo trebali.

Torre Iberdola - najviša zgrada u Baskiji
Guggenheim veličanstveni!




Jeff Koons, Tulipani duljine 5m, ideja je bila da izgledaju poput velikih šarenih balona, bestežinskih i nježnih kao kontrast teškom materijalu od kojeg su zapravo izrađeni (težina oko 3 tone!!)


Krajem prošle godine Koonsov Ballon Dog prodan je za malo više od 58mil. dolara na aukciji time postavši najskuplje umjetničko djelo prodano za života umjetnika. Kritika je kao što to obično i bude u ovako ekstremnim situacijama, podjeljena. Neki njegov rad nazivaju kićem, a neki ga slave kao najvažnijeg umjetnika današnjice. Prosudite sami. Mene je cvijetni Puppy oduševio!


Jeff Koons - Puppy
                                    Što ste mislili, da u muzeju ne služe tapas i sangriu od ranog jutra?
Casco Viejo - Stari Grad
Pločice s nazivima ulica <3




Ne smeta ih gužva, ne smeta ni vrućina...subotom opušteno.

Stalni gost :D



















Pa ti odaberi pršut kad ih je toliko!

Ovdje smo preuzeli rent-a-car i zaputili se prema San Sebastianu, obalnom turističkom gradu, poznatom po prekrasnim pješćanim plažama i odličnim restoranima, nekadašnjoj ljetnoj rezidenciji španjolske kraljevske obitelji.

Nastavak slijedi...

Pozdrav, 
Anja





Broj komentara: 6:

  1. Putopiskinja moja divna :)
    Pišem Bilbao na listu. Obavezno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako si brza haha <3 Znaš koliko sam te spominjala dok smo šetali gradom! Baš sam imala osjećaj da bi se tebi ovdje jaaako svidjelo, pravi omjer svega ;)

      Izbriši
  2. koji divan post, ovakvi su mi definitivno najdraži :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Happy sam da ti se sviđa <3 I da si putovala samnom barem putem posta :*

      Izbriši