ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

Salata s Avokadom i Svježim Krastavcima

Ljeto stiže, dani rošitlja isto! Vrijeme je da se opremite receptima za jednostavne i svježe salate koje će dobro pasati uz grill meso ili ribu. Hrskava radi svježih krastavaca, a opet kremasta radi dodatka avokada i feta sira. Ako su vam dosadile grčke i šopske probajte s malo drugačijim sastojcima, kombinacijom voća i povrča!

Ako niste znali, avokado je voće :) I to jedno od najzdravijeg koje možete naći. Bogato vlaknima pa ćete duže ostati siti, magnezijem i kalijem, dobrim masnoćama koje čuvaju vaše srce, snižava visok tlak, a čak ga možete koristiti i kao masku za lice, hidratizira i pomaže kod opeklina.

Namažite ga toast pa pokapajte s limunom, maslinovim uljem, začinite soli i paprom, ili na brzinu složite poznati umak guacamole po receptu Helene s bloga Marina kuharica s chillijem, rajčicama i korijanderom. Avokado ima bogatu kremastu teksturu i ne baš intenzivan okus pa se tako super snalazi u slanim ali i slatkim kombinacijama. Možete ga čak i koristiti u nekim kolačima kao zamijenu za maslac! Ok, a sad idemo na recept, dosta priče, mislim da sam vas uvjerila da ga isprobate ako već niste ;)



Potrebni sastojci:


  • 2 zrela avokada (moraju biti mekaniji na dodir, tamne jednolične boje)
  • 2 manja krastavca
  • 100gr feta sira
  • mladi luk
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice soka od limuna ili limete
  • malo naribane korice limuna
  • papar
  • timijan, svježi vlasac, bosiljak -> odaberite začinsku travu koju najviše volite, svježu po mogućnosti ;)
  • ako volite kiselije dodajte i žlicu bijelog vinskog octa
-> ako volite ljuto, ubacite i malo svježeg chillija ;)

1. Pripremite zdjelu, očistite krastavce, ako su zbilja svježi i kora im nije prečvrsta ne morate ih guliti, samo ga razrežite na pola pa žličicom izdubite sredinu. Ovo je zgodan trik da izbjegnete onu suvišnu vodu u krastavac salati. Nasjeckajte na manje komade i ubacite u zdjelu.




2. Avokado prepolovite i izvadite veliku okruglu košticu iz sredine. Ako je avokado dovoljno zreo trebali bi ste ga lagano izdubiti žlicom. Ja ga prvo zarežem nožićem da dobijem kockice dok je još u kori, pa izdubim žlicom u zdjelu. 

3. Sitno nasjeckajte mladi luk, razmrvite fetu ili ju isto narežite na kockice. Sve skupa izmješajte pa napravite dressing od 4 žice maslinova ulja, 2-3 žlice imunovog soka, papra, začinske trave po izboru i ocat po želji, možete ga dodati i kasnije kad vidite koliko vam kiseline odgovara. Feta bi trebala biti dovoljno slana pa vam sol ne treba.

4. Salatu poslužite hladnu, uz grill meso ili ribu (losos npr.), također ju možete poslužiti na zelenoj salati kao prilog ili lagani obrok. 





Nadam se da će vam se svidjeti ovaj prijedlog kako avokado ubaciti u svakodnevnu prehranu, uskoro stiže i slijedeći ;)

Uživajte,

Anja


2 komentara:

  1. avokado obožavam, ovu salatu ću rado isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nesto slicno sam skoro pravila, ali sam ubacila mozda malo vise nane, pa mi nije prijala. A deluje primamljivo. Probacu ili da izbacim nanu, ili da je uopste ni ne stavljam :)

    OdgovoriIzbriši