petak, 6. lipnja 2014.

Eggs Benedict

Prošlo je dosta vremena od mog zadnjeg recepta pa sam za ovaj prvi odabrala nešto malo drugačije, posebnije, baš za vas! Da se vikendima malo počastite, iznenadite sebi dragu osobu i uživate kao da ste na doručku u nekom finom hotelu. Zašto ne? Zaboravimo nekad ugađati sami sebi, zaboravimo da i 'običan' vikend doručak može biti poseban trenutak. Potrebno je samo par kvalitetnih sastojaka, dobre volje i malo mašte za lutanje nekim dalekim mjestima....

Eggs benedict možete poslužiti kao doručak ili brunch

Potrebni sastojci / 2 porcije

  • 4 svježa jaja
  • *2 peciva
  • dimljeni losos
  • svježi vlasac
Hollandaise umak
  • jedan žutanjak
  • 2 žlice vode
  • 50gr maslaca
  • prstohvat kajenskog papra (ili svježe mljeveni papar)
  • 1-2 žlice limunovog soka
*eggs benedict obično se priprema s pecivom koje se zove english muffin, nažalost mislim da njega nema za kupiti u RH ali vi možete koristiti koje god vama odgovara. Najsličnije gustoj teksturi i slatkastom okusu moglo bi biti neko dobro burger pecivo ili meka pletenica koju ćete onda izrezati u manje komade pa lagano tostirati. Pecivo mora ostati meko, nemojte ga presušiti!

Postupak:

1. Pripremite mali lončić pun vode i zdjelicu u kojoj ćete na pari iznad lončića pripremiti hollandaise umak. Žutanjak i dvije žlice vode lagano izmutite pjenjačom, nakon minute-dvije dodajte kockice maslaca, sok od limuna, prstohvat kajenskog papra pa miješajte dok se maslac ne otopi. Ako vam se čini pregusto dodajte malo vode. Stavite na stranu. 

2. Zagrijte vodu u posudi, a za to vrijeme pripremite jaja kao što je prikazano na slici. Komade prozirne folije stavite u šalice, pa ih lagano namastite s kap-dva ulja kako se bjelanjak ne bi zalijepio prilikom kuhanja. U svaku šalicu stavite jaje pa pažljivo skupite krajeve folije i dobro ih povežite. 



-> ovaj postupak s folijom je fora tako da ne uprljate lonac s bjelanjkom i da se ne naživcirate odmah u rano jutro s poširanim jajima :)  Poširana jaja se inače rade u loncu punom vode u koji ste dodali malo octa, mješanjem kreirate mali vir pa u sredinu ubacite jaje i kuhate 2-3min pa odstranite višak bjelanjka i poširano jaje je gotovo. Odabir postupka ostavljam vama ;)



3. Kada je voda zakuhala vrijeme je da stavite jaja u nju i počnite mjeriti 2,5-3min. Ako voda previše kuha malo smanjite temperaturu. Također, u startu, dok se bjelanjak ne stegne na vrhu vjerojatno ćete morati pridržavati svoje zamotuljke kako se ne bi odmotali.

4. Kada su prošle 2,5-3min (žutanjak mora ostati tekuć!)  izvadite jaja iz vode, škarama odrežete višak folije pa nježno odmotajte jaja.

5. Peciva lagano prepecite, posložite ih na tanjure, na svaki dodajte malo dimljenog lososa (ako ga baš ne volite stavite malo šunke ili slanine, može i svježi špinat kojeg ste lagano 'pofurili'), na svaki dodajte jaje pa prelijte sa žlicom-dvije hollandaise umaka. Malo svježe mljevenog papra ako volite i obavezno posipajte svježim vlascem!





Ne zaboravite uživati u ovom luksuznom doručku, a ako vam ne uspije iz prve, pa što sad, priznajem, nije ni meni, prekuhala sam jaja i umak je bio previše kiseo, a i zaboravila sam kupiti vlasac :) 

-Anja


Broj komentara: 5:

  1. fa-nta-sti-cno !!!! jeste da je ljeto, ali probacu da domacim , svjezim jajima. Fotke predivne

    OdgovoriIzbriši
  2. Koja dobra fora sa folijom. Kod mene bjelanjak samo leti . Hvala Anja !

    OdgovoriIzbriši
  3. oh god, anja. ovo izgleda saaavršeno..
    I inače obožavam poširana jaja, al ovo izgleda tako da mi kruli u želucu..

    OdgovoriIzbriši
  4. Mjerkam ova jaja već neko vrijeme i danas napokon godišnji i ovaj doručak za muža u mene! Savršeno, hvala ti!

    OdgovoriIzbriši