srijeda, 3. prosinca 2014.

Fritule - Live Inspire

Nema mi slađe nego zimi, uz kuhano vino, onim drvenim štapićem pikati tople fritule prelivene čokoladom :) Ususret tim danima, kad omotani toplim šalom šećemo okićenim gradom za blog sam pripremila Fritule. Tradicionalni hrvatski desert kojeg su naše bake najčešće pripremale baš za Badnjak. 

Ujedno, baš ovaj recept služi kao jedan od ambasadora hrvatske tradicionalne kuhinje unutar projekta Live Inspire čiji je promotor za Hrvatsku Privredna Banka Zagreb.
Osim promocije hrvatske kuhinje kao i ostalih tradicionalnih kuhinja regije u kojima 
Intesa Sanpaolo Grupa djeluje, fritule su ovdje kako bi vas sve pozvale na sudjelovanje u 
nagradnoj igri gdje možete osvojiti put za dvoje u Milano na EXPO 2015

Doživjeti ovako veliku izložbu gdje se očekuje čak 20 milijuna posjetitelja, a glavna je tema hrana u svim oblicima, sigurna sam, biti će poseban doživljaj :)

Znači, ne morate peći fritule već se samo putem ovog linka uključiti u natjecanje, sve što trebate je glasati za jedan od pet recepata za koji mislite da najbolje predstavlja hrvatsku tradicionalnu kuhinju. Uvijek je lijepo prisjetiti se naših tradicionalnih jela kao i isprobati neke iz drugih zemalja, a recepata na stranici je mnoštvo. 

Sretno svima, bilo bi super da baš netko od mojih čitatelja osvojio ovo mrak putovanje!




Potrebni sastojci / 50ak fritulica

250g brašna
40g šećera
150ml čvrstog jogurta
2 jaja
1 žlica vanil šećera ili žličica paste vanilije
5g praška za pecivo
prstohvat soli
žlica ruma
malo naribane korice limuna
ulje za prženje
šećer u prahu za posipavanje

->grožđice po želji

Postupak

U zdijeli prvo izmiksajte 2 jaja sa šećerom. Zatim dodajte jogurt, vaniliju, rum pa postepeno 
umiksajte brašno. Na kraju dodati malo naribane korice limuna i po želji malo grožđica.
Ako vam se smjesa čini rijetka dodajte još malo brašna, a ako vam se čini rijetka dodajte par 
žlica mlijeka, sve ovisi o tome koji ćete jogurt koristiti. Osobno volim fritule malo gušće 
konzistencije pa smjesu uvijek napravim malo gušćom, a i kuglice ispadaju ljepše.
Također, radi jogurta i ruma fritule neće upiti puno ulja što je super.

Zagrijati ulje u manjoj posudi pa pomoću dvije žlićice formirati kuglice, s jednom zagrabite 
smjesu, a s drugom odgurnete fritulu u ulje. Pržite ih na srednje-jakoj vatri da ne bi prebrzo 
posmeđile, a u sredini ostale sirove, minutu do dvije, dok ne dobiju lijepu zlatnu smeđu boju. 
Izvadite ih na kuhinjski papir da odstranite višak masnoće pa posipajte šećerom u prahu i servirajte uz umak od čokolade. Dobro, ovo baš nije tradicionalni dio ali je finooo :)




Sretno svima ako se odlučite sudjelovati,

-Anja

3 komentara: