srijeda, 24. prosinca 2014.

Ideje za Male Božićne Zalogaje

Mali zalogaji, davno najavljeni, tek sad objavljeni. Tako je to kad iz drugog grada stigneš kući, želiš sve vidjeti i sa svima se sresti, tisuću stvari obaviti. Dan se svede na puste dogovore, mobitel ne ispuštaš iz ruku. Onda tu ulete i neke neplanirane stvari, teta u VIPu ti kaže da ti je osobna istekla još prije ljeta, prijatelj iz drugog grada moli da mu odeš napraviti vizu za put u jednu daleku zemlju, majka padne s ljestvi jer je baki pokušavala oprati prozore s vanjske strane kuće. Od jednom, umjesto da pećete kolačiće i šećete predivno okićenim gradom nađete se na hitnoj, MUPu, ambasadi, aerodromu...i vrijeme je proletilo, Badnjak je!
Kolače nisam ispekla, poklone nisam zamotala, ali majku smo pokrpali i to je najvažnije. Hobotnica za salatu se kuha, te čeka da završim s ovim postom. Za koji sat stići će i tata pa ćemo svi biti na broju, mi, bor pun lampica i stol pun ribljih delicija. Nema veze što se neke druge stvari nisu stigle kad je ionako jedino važno da smo skupa, nasmijani i sretni. Često samo trčimo okolo, skidajući zadatke sa svoje to-do liste, zaboravimo stati i zagrliti svoje najmilije. Zastati na trenutak, zahvalni na svemu što imamo, trebali bi svaki dan, a ne samo za Božić <3

Sretni vam blagdani dragi moji čitatelji, uživajte u društvu svojih najdražih, fino papajte i puno se smijte, to je ionako najvažnije!




BRUSCHETTI SA RICOTTOM i TIKVICAMA
  • manja tikvica
  • 150g ricotte
  • žlica soka od limuna
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • peppadew papričice po želji ili malo korice limuna
  • ciabatta kruh (stariji kruh ćete bolje prepeći) 
Ove namirnice su dovoljne za 6-7 bruschetta kao sa slike. Tikvicu narežite na što tanje šnite, ja sam to radila s onim nožićem za guljenje krumpira. Ako je tikvica baš svježa ni ne morate ju termički obrađivati, jednostavno ju začinite maslinovim uljem, limunom, solju i paprom. Ili kratko bacite na tavu dok ne 'povene' pa začinite. Kruh narežite na tanje šnite pa prepecite u tavi ili pećnici. Mlakog ga namažite ricottom, dodajte tikvice na svaku šnitu i ukrasite polovicama peppadew papričica po želji. Ona je više tu radi crvene boje :) Ili samo dodajte malo svježe ribane korice limuna i poslužite.


PEPPADEW ROLICE
  • peppadew papričice
  • sir gauda narezan na šnite
  • tanke šnite pancete
  • salata na kojoj ćete ih poslužiti
Koliko smotuljaka želite napraviti toliko vam feta pancete i rolica treba. Šnite sira izrezite na tanje trake. Uzmite šnitu pancete, na nju stavite trakicu sira pa paričicu, zarolajte i učvrstite čačkalicom. Zagrijte tavu pa kratko s obje strane prepecite smotuljke, gotovi su kada se panceta lijepo zapeče. Servirajte toplo ili hladno na salati po izboru.



LISNATO SA SVINJETINOM I KADULJOM
  • pakiranje lisnatog tijesta (najbolje već razvaljanog)
  • 200g mljevene svinjetine
  • 1 šnita starijeg bijelog kruha
  • 1 jaje i jedan žutanjak za premazivanje
  • 2 češnjaka
  • par listića svježe kadulje
  • sol i papar
  • žličica crvene paprike
Dovoljno za dvadesetak malih zalogaja.


HARISSA UMAK
  • grčki jogurt
  • žlica harissa paste (ako nemate, možete i sa shirachom kombinirati, ona ide super s majonezom i jogurtom)
Razvaljajte lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini na 3-4mm, pa ravnalom označite kvadrate 10x10cm. Meso začinite navedenim začinima, kadulju i češnjak sitno nasjeckajte, dodajte jedno jaje i razmrvljeni bijeli kruh pa sve dobro izmiješajte. Na svaki kvadrat tijesta rasporedite žličicu mesa pa pa pomoću palca i kažiprsta spojite dva čoška. Kao mali prstohvati ili 'pinches' na engleskom. Poslažite ih na tepsiju obloženu masnim papirom pa svaki premažite s razmućenim žutanjkom. 
Pecite na 180 stupnjeva 15-20min dok ne dobiju lijepu boju. Nemojte prepeći da se lisnato ne presuši. Topli su najukusniji, pogotovo posluženi uz ovaj hladni dip ali fini su i na sobnoj temperaturi.






2 komentara:

  1. Krasni zalogajčići, najradije bih krenula redom i sve isprobala. Sve najbolje za blagdane i Sretnu Novu Godinu tebi i tvojima želim !

    OdgovoriIzbriši
  2. Anja, srećni praznici! Želim ti jednu lepu godinicu!
    Bruskete sa tikvicama i rikotom izgledaju divine!

    OdgovoriIzbriši