petak, 24. listopada 2014.

Juha s Bučom i Ječmom/Barley and Butternut Squash Soup

Joj kako mi se jela topla juha taj dan! Umotana u deku, s čajem u ruci gledam kroz prozor kako se izmijenjuje kiša s olujnim naletima vjetra. Gladna sam, dostava hrane stiže tek drugi dan, a na izlazak iz stana ni ne pomišljam. Kad nemam konkretno jelo u glavi, a ni hladnjak ne nudi neki izbor uvijek se sjetim čušpajza i svoje mame.

Vera nije neki ljubitelj kuhanja i jako joj idem na živce kad s njom pokušavam voditi razgovor o nekom receptu :) Ali se zato specijalizirala za dvije stvari, radi savršen domaći kruh i super fine juhe od sastojaka koji se nađu u hladnjaku, a koje je vrijedno doteglila s obližnje tržnice. Zanimljivo je što Vera nikad nije ponovila istu juhu, bar ne točno po receptu, jer recepta nema. Ona ih ne voli kao što sam vam već spomenula ali joj ni ne trebaju jer njene juhe uvijek savršeno uspiju. Zapravo, nije toliko važno što ja mislim, ili što misle moja mlađa braća, važno je samo da se tati sviđaju, jel tako Jure? :)

I sad sam se sva raspekmezila, pa ću stati, idemo brzo na recept koji ćete nadam se isprobati već za ovaj hladni, s kojom zrakom sunca, jesenski vikend....


_________________________________________________________________________________

Potrebni sastojci/2-3 osobe
  • 100g korijena celera
  • 200g buče
  • 1 manji luk
  • 1 češnjak
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 60g ječma
  • 100g pilećeg bijelog mesa (po želji)
  • šaka svježeg peršina
  • lovorov list
  • 1/2dcl mlijeka
  • žličica mljevene crvene paprike
  • sol i dosta papra
  • 1 žlica slanutkovog brašna (ako volite gušče juhe)
  • vode da pokrije sastojke

Priprema je vrlo jednostavna. Sve se radi u jednom loncu i zbilja ne morate mjeriti sastojke u gram jer ovo je juha, nije kolač i ne možete puno pogriješiti ;) 
Na maslinovom ulju dinstajte nasjeckani luk, češnjak i naribani celer, par minuta dok luk ne omekša. Zatim dodajte sitno sjeckanu piletinu, buču nasjeckanu na veće kocke, ječam i lovor pa podlijte vodom da pokrije sastojke. Smanjite vatru i pustite da se lagano kuha jedno 50min, dok ričet ne omekša, provjerite ipak koji put da ne bi nestalo vode. Zatim dodajte ostatak začina, papriku, peršin, sol i papar, 1/2dcl mlijeka i žlicu slanutkovog brašna prethodno pomiješanu s vodom. Ako brašno dodate direktno u juhu napravit će se grudice. Ne znam dal koristite slanutkovo brašno, vi možete naravno staviti i obično ili ne staviti uopće, ali slanutkovo je odlično za zgušnjavanje juha i umaka, a ne sadrži gluten. Kuhajte još 10ak minuta pa poslužite. Ako slučajno pri ruci imate kiseli kruh prepecite ga s malo maslinovog ulja, savršeno paše uz ovu juhu!
_________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________

Ingredients/2-3 person
  • 100g celery root
  • 200g butternut squash
  • 1 small onion
  • 1 garlic
  • 2 spoons of olive oil
  • 60g barley
  • 100g chicken breast meat
  • handful of fresh parsley
  • 1 bay leaf 
  • 1/2dcl milk
  • 1tsp ground paprika
  • salt and pepper
  • 1tbsp gram flour (if you like your soup thicker)
  • water
Directions are very simple, you can't go wrong and you don't need to be so precise because this is a soup not a cake ;) Heat oil in a soup pan over medium heat. Saute the onions and celery, stirring frequently, until onions are softened. Add chicken, squash, barley, bay leaf and enough water to cover all the ingredients, bring to a boil and then reduce to a simmer. Cover and cook for 50min until barley is tender. At the end add the rest of the spices, milk and gram flour mixed with a little bit of water. Cook for another 10min and then serve with toasted sourdough bread, it goes so well with this soup!
_________________________________________________________________________________






Mama skuhat ću ti ju kad dođem i nećemo pričati o receptima, obećajem :)

-Anja

1 komentar: