ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Španjolski Churros i Čokolada

Churros ili hrskavo prženo tijesto duguljastog oblika, idealno za umakanje u gustu toplu čokoladu. Podsjeća na naše fritule, a miriše na cimet. Vraćaju me u Barcelonu prije par godina, naše prvo putovanje. Blog još nije postojao, ali smo postojali mi, moj B i ja, dvoje vječno gladnih :) Novi grad, nova hrana, novi okusi. Tako smo između svih paella i tapasa isprobali churros y chocolate u Cafe de L'opera na užurbanoj Rambli...nas su osvojili, a možda se i vama svide ;)


Churros


Potrebni sastojci/4 osobe


Tijesto


  • 250g brašna

  • 50g maslaca

  • žličica soli

  • 300ml kipuće vode

  • 50ml mlijeka

  • žlica ruma (da ne popiju previše ulja-ovo nije u orginalu, ali volim dodati rum u pržena tijesta)

-> u smjesu se može dodati i jaje, biti će mekši ali neće biti toliko hrskavi, također neće ni zadržati ovaj zvjezdasti oblik jer će se tijesto širiti. Ali opet, ako dodate jaja tijesto će biti bogatije.
Čokolada


  • 200ml slatkog vrhnja

  • 150gr tamne čokolade (60-70% kakao)

  • 1-2 žlice šećera

  • mahuna vanilije (po želji)

  • korica naranče (po želji)

  • štapić cimeta (po želji)

  • žlica ruma (po želji)

-> treba vam i mješavina cimeta i šećera (može biti u prahu, običan ili smeđi) u koju ćete kasnije uvaljati churrose

-> osim potrebnih sastojaka trebali bi ste imati dresir vrećicu zajedno sa 'star tip' nastavkom.
DSC_0222


Postupak


Gordon Ramsey brzinski video koji će vam pomoći :)

1. Prvo, zagrijte slatko vrhnje sa dodacima po želji, cimet, naranča, vanilija...ili samo dodajte žlicu šećera u slatko vrhnje i u njemu otopite čokoladu. Ja sam dodala i malo ruma, šta u, jaaako ga volim :) Stavite na stranu da se umak rashladi kako bi se malo stegnuo. Zato je važno ovaj korak napraviti prije samih churrosa.

2. U zdjelu stavite brašno, dodajte soli pa sve zalijte kipućom vodom u kojoj ste otopili maslac, miksajte mikserom dok ne dobijete konzistenciju kao sa videa. Znači, ne prerijetko da vam smjesa sama izlazi kroz dresir vrečicu, ni pregusto da ju ne možete protisnuti kroz nastavak. Moguće je da vam ovo neće biti dovoljno vode pa slobodno još dodajte naknadno kako bi ste dobili željenu smjesu. Dodajte i žlicu ruma, manje će ulja popiti za vrijeme prženja.

3. Napunite dresir vrećicu smjesom i ostavite da se hladi pola sata, na sobnu temperaturu, ne treba stajati u hladnjaku. Pomognite se visokom čašom u koju ćete odložiti napunjenu dresir vrećicu.

4. U tavi ili posudi zagrijte ulje, dubine 3-4cm i pripremite škare kojima ćete rezati churrose. Sve je prikazano u videu kako bi ste se lakše snašli ako ih radite prvi put. Nemojte ih previše istisnuti u ulje da se ulje ne prohladi. Gotovi su za 1-2 min.

5. Vadite ih na kuhinjske ubruse kako bi odstranili suvišnu masnoću, zatim ih uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta pa poslužite uz čokoladu :)

6. Služe se topli ali meni su fini i hladni.

TIP: ne dajte se zavarati, nisu tako jednostavni za pripremu kako se čini! Churros se u orginalu radi samo s brašnom, vodom i malo soli, smjesa je dosta tvrđa i istiskuju se kroz metalne churerre te vrlo kratko prže. Ako nemate čvrste dresir vrečice nećete ih moći istisnuti! Trebate dobro tempirati jer ulje može presušiti vaše churrose, koji onda više neće biti hrskavi nego tvrdi. Ukoliko niste ljubitelj ovako jednostavnih tijesta churrosi vam se neće svidjeti pa savjetujem da tijesto obogatite s jednim jajetom, dodate više maslaca, vanil šećer, možda čak i prstohvat praška za pecivo kako bi tijesto bilo rahlije i aromatičnije. Vjerojatno neće ispasti kako ste zamislili iz prve, barem je meni trebalo više pokušaja :)

DSC_0166

Churros

Churros

DSC_0284

DSC_0306

Malo da vas nasmijem, evo i mene, prvi churrosi i 2009. godina. Ide vrijeme. I da,  rujan je odličan mjesec za posjetiti Barcu :)

me & churros

Broj komentara: 8:

  1. Divni su!
    Baš sam htela ovih dana da ih pravim :) Drago mi je što sam pročitala caku za jaje i rum. Imaću na umu kad ih budem radila...

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti :) Rum je moj dodatak, a nisam probala s jajima raditi samo sam citala o tome da će se radi jaja širiti pa promijeniti oblik i da postoji mogucnost da će biti gnjecavi i mekani. Sjecam se churrosa kao hrskavog tijesta pa sam to htjela postici ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja si mislim da je kod njih ključ u čokoladi. Kad sam vidjela smjesu za čokoladu, znala sam da je recept pogođen <3

    OdgovoriIzbriši
  4. oduševljena sam tvojim churrosima, čvršće je tijesto, a sličice su san snova :)
    jako lijepi post
    mislim da ću ja idući put u tijesto staviti ulje umjesto maslaca, kao i za princes krofne kad radim, bolje mi je tijesto s tom varijantom

    OdgovoriIzbriši
  5. Misliš? :) Ali tijesto je zbilja teško pogoditi, radila sam više puta i nikad mi nije isto ispalo...nije baš tako jednostavno kako se čini :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Fenomenalno... fotke su me očarale...

    OdgovoriIzbriši
  7. <3 Puno ti hvala <3

    OdgovoriIzbriši
  8. Vec dugo bas jako zelim da ih napravim!
    Mislim da si me ubedila:) Sutra je subota i oboje smo kod kuce, bas bih mogla da nas obradujem :D
    Divne fotke!

    OdgovoriIzbriši