srijeda, 13. lipnja 2012.

Pileće Okruglice

Listam online časopis Mezze i za jedno oko mi zapne recept za Pileće krokete, a drugim okom snimim rižu koja je ostala od ručka pa odlučujem isprobati recept i na taj način potrošiti rižu, ok, ne zvuči baš 'appetitlich' ali okruglice su ispale mrak, a riža se potrošila, ja sretna :) Sljedeći put ću isprobati sa krumpirom....


Potrebni Sastojci/22-24 okruglice


  • 350g bijelog pilećeg mesa
  • 1 mrkvica
  • žličica vegete
  • celer
  • list peršina
  • 2 mlada luka
  • 150g kuhane riže
  • sol, papar


Bešamel Umak


  • 1 žlica brašna
  • 2 žlice ulja ili 25g maslaca
  • 200ml mlijeka
  • muškatni oraščić


1. Bijelo pileće meso stavite kuhati kao da kuhate malu juhu. Ubacite mrkvu, peršin, celer, vegetu pa kuhajte dok piletina ne omekša.

2. Za to vrijeme skuhajte rižu i ohladite ju te napravite bešamel umak. U tavici na 2 žlice ulja popržite žlicu brašna dok ne zamiriši i počne lagano tamniti pa ulijte mlijeko i miješajte dok se ne zgusne. Ugasite vatru pa dodajte muškatni oraščić, papar i sol.

3. Rashlađenu piletinu nasjeckajte najsitnije što možete pa izmješajte sa rižom, bešamel umakom i nasjeckanim mladim lukom i usitnjenim listom peršina. Dodajte još začina po želji.



4. Formirajte manje kuglice pa ih uvaljajte u brašno, jaje pa u krušne mrvice i pržite u ulju na srednjoj vatri dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Servirajte uz umak po želji.

 *** Ja sam ovdje poslužila uz umak od šampinjona. Nemam točni recept jer sam improvizirala putem :D Ali ništa komplicirano, dinstate nasjeckane gljive na mladom luku i češnjaku, uz dodatak maslaca, začinite mljevenom crvenom paprikom, dodate peršin, sol i papar i kada su gljive omekšale usitnite ih štapnim mikserom pa dodajte žlicu kiselog vrhnja i umak je gotov. Dok sam ih jela, pale su mi na pamet još razne kombinacije umaka mmmm morat ću jedan post samo o umacima napisati :)


*** Okruglice su još bolje hladne tako da ih možete napravti i prije nego gosti dođu, a klinci ih obožavaju :)



23 komentara:

  1. Divne su, volim tvoje prezentacije hrane. Nisam ih sama probala, ali sjeticu sa mozda kad ostane rize drugi put. Prekrasno

    OdgovoriIzbriši
  2. Već sam se pitala di si! Nema švercanja, do kraja tjedna barem još dva posta inače će mi doma svi biti gladni jer ne znam kaj da kuham :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bila bolesna pa 'svratila' do Dubrovnika :D Ovo ce Luc voljeti kad malo poraste, sigurna sam ;)

      Izbriši
  3. Pravila sa tikvicama itd..sa rižom nisam, mislim da su super!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako lijepo i fino, ovaj umak mi se isto sviđa, mislim da je kombinacija predobra. Baš ću probati jedan dan za ručak :) Inače takve okruglice još nisam probala, a kombinacija je zapravo baš pristupačna, a opet je malo drukčije. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gljive u svim kombinacijama, jel tako? :) Probaj, jednostavno je, ali bolje su hladne, svi smo to zakljucili :)

      Izbriši
  5. jao ovo je super, skoro sam pravila nesto slicno ali ovo cu sutra da isprobam ako stignem!!! Divne su!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hej, ovo je divno. I ja sam radila kuglice od riže, al umesto piletina sa baby mocarelom u sredini. Kombinacije su brojne, a sa tek piletinom, mogu misliti. Prelepo prezentovano, meni se dopada kao klopa za goste na ručku, jer se svi pozitivno iznenadev i nije uobičajeno. Bravo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mini mozzarelle da da mljac, pale su i meni na pamet, ali znala sam da ce se ovo sluziti hladno pa sam odustala, volim da se rastezeee haha :D Hvala ti draga, bas sam sretna jer ti se svidjelo :))

      Izbriši
  7. Ja mislim da ove tvoje okruglice izgledaju i više nego "appetitlich" i baš vrlo slasno i fino! Super slikice!

    OdgovoriIzbriši
  8. prekrasne zlatne kuglice, umak mi se posebno svuđa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Tamara, sa gljivama se ne moze fulati, zar ne? ;))

      Izbriši
  9. prekrasno, predivno, sigurno i preeeeukusno, šteta što nemam vremena isprobat to sve, al pratim te i uživam

    OdgovoriIzbriši