srijeda, 18. travnja 2012.

Proljetne rolice/Spring rolls

Ok, možda nije neko kulinarsko umijeće ali meni su jako drage, proljetne, šarene, hrskave...a i nekako sam oduvijek voljela taj neobavezni 'finger food', malene porcije, sitne zalogaje, tapas, pinchos i sl. Da skratim, predjela su my thing :) 

Potrebni sastojci/4-5 osoba/25 rolica

Nadjev


  • 500g otkoštenog pilećeg zabatka
  • pola glavice manjeg kupusa
  • jedna veća mrkva
  • 250g smeđih šampinjona ili shiitake gljiva
  • 70g korjena celera
  • 4 mlada luka
  • 3 režnja češnjaka
  • đumbir svježi ili pola žličice sušenog
  • sol
  • papar

  • 5-6 kora za zamatanje/bez jaja/za savijaću
  • umak birate po ukusu, slatki, ljuti, kiseli...ili sve odjednom :) Napravite ga sami ili ga kupite kao ja danas u nedostatku vremena. Ne volim te gotove umake ali ovaj je iznimka ---> Tajlandski ljuto-slatki umak od youwok.com


Pa počnimo, nasjeckajte povrće kao na slici i odložite ga na stranu. U tavi zagrijte dvije žlice ulja, maslinovog ako vam je draže pa komade nezačinjenog mesa stavite unutra da se prže na jakoj vatri. Moj savjet vam je da preko mesa stavite komad papira za pečenje, dovoljno velik da prekrije rubove tave i onda preko svega toga stavite posudu što šireg promjera punu vode. Znači formirate to kao neki uteg za meso i dobit ćete savršeno sočnu piletinu iznutra, a hrskavu koricu izvana :) Otprilike 4min sa svake strane i meso je gotovo! Izvadite ga iz tave i ostavite da se rashladi pa ga nasjecite na sitne kockice i tek tada posolite. 

U tavi u kojoj ste pekli meso sada na naglo popržite povrće, poanta je da to stvarno bude kratko i na jakoj vatri kako ne bi pustilo sokove i započeo proces pirjanja. Treba ostati malo hrskavo, tako neće izgubiti prirodno lijepu boju. Dodajte sol, papar i đumbir po ukusu. 

Kore položite jednu na drugu pa izrežite na 4 jednaka kvadrata. E sad, kako za ovaj dio trebate malo spretnije prstiće i dobru tehniku pokušala sam poslikati te korake da vam olakšam :)


  1. Premažite kvadrat tijesta vodom kako bi omekšalo i kako ne bi pucalo prilikom zamatanja
  2. Stavite žlicu nadjeva na sredinu
  3. Preklopite tijesto, bitno je da se krajevi dodiruju na sredini
  4. Nježno počnite zamatati
  5. Rolica gotova!
U tavi zagrijte ulje, pa kratko popržite rolice s obje strane na slabijoj vatri. Potrebno je svega dvije minute!


Rolice možete razrezati i posložiti na začinjenoj salati ili ih jednostavno poslužite uz umak po želji :)

Happy rolling! 





Broj komentara: 8:

  1. Ja volim rolnice, ali ih nikad nisam pravila.
    Sad mi se čini da hoću :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Radila sam rolice 1.put prije 3 tjedna i cini se da su postale omiljene medju mojim prijateljima.Ono kaj mi je dodatno super je sto kad ih pojedem vise nemam griznju savjest. Naime kod Kineza su 2 kom 15 i katkad dusa boli kad za dva mala zamotuljka platis tu sumu.
    I da... Zadnja fotka je odlicna!

    OdgovoriIzbriši
  3. njamiiii...nikako da se nakanim da ih napravim...a tako sam ih zeljna...znam/znas da sad hocu...
    hvala ti za receptic i prekrasne slikice :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kakav prolećni udar:)
    Baš volim rolnice, nisam ih baš dugo pravila. Baš bih mogla!

    OdgovoriIzbriši
  5. anja pomalo, nisam stigla ni prethodno jelo isprobati :)), a za rolice znam da će me oduševiti, izgledaju predobro, hvala ti :**

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala vama drage moje ženske!! Sad bi mi tako sjela koja rolica, uh! Inaće, plan je bio ako ih ostane viška jer kao 'velika' je smjesa da ćemo ostatak probati zamrznuti, ali ništa od toga, planule su još onako vruće :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasne su, ja ih obozavam i praviti i jesti. Slike su jako lijepe.

    OdgovoriIzbriši
  8. Mnogo volim spring rolls, jos ako je umak dobar...Mnogo ti je sladak blog... svidja mi se kako si napravila background... fotografije namernica su vrlo slatke... i svidja mi se naziv bloga... to je i moja omiljena kombinacija...

    OdgovoriIzbriši