srijeda, 19. studenoga 2014.

Janjeće Kofte sa Umakom od Mente i Jogurta

Janjetinu ili voliš ili ne voliš. E pa ja sam jedna od onih koja ju obožava! U Hrvatskoj se janjetina priprema vrlo jednostavno i s njom se zapravo malo eksperimentira. Priznajem, peka je peka i lešo je lešo ali kada sam dala priliku kombiniranju janjetine s drugim začinima i formama otkrila sam novi svijet :) Mislim, otkrila sam super 'lamb kofte' na sajmovima hrane, grilane, zarolane u tortilji, u pitta kruhu, sa raznim umacima i salatama, ljute i slasne...ma zapravo, otkrila sam dostojnu zamjenu za ćevape, da budem iskrena haha Fale nam ti mali sočni zalogaji u toploj lepinji pa sam tako osmislila nešto što je najsličnije tzv. janjećim koftama sa osvježavajućim umakom od svježih krastavaca i mente, u obliku tapasa. 


Potrebni sastojci/20ak kofti

400g mljevene janjetine
2 šnite starog bijelog kruha
2 usitnjena češnjaka
2 žlićice mljevenog korijandera
1 žlićica mljevenog kumina
kajenski papar ili 2 žlice shiracha umaka
sol i papar

-> ako ste od ovih koji baš nikako ne vole janjetinu, piletina će odlično ići s navedenim začinima!


Umak (tzatziki s mentom)

1 krastavac - izdubiti sredinu da vam ne bude previše vodenasto!
3 žlice grčkog jogurta
par listića svježe mente
sol i papar
mrvicu protisnutog češnjaka
par kapi limunovog soka

Mlada baby salata koja glumi košarice.

Svježi chili, luk, svježe rajčice, korica limuna...dodajte po želji :)

Postupak

U zdijeli dobro sjedinite meso s ostalim sastojcima. Izdubite sredinu šnita bijelog kruha, znači korica vam ne treba i namočite u malo mlijeka/vode, ocijedite i pomješajte s mesom. Najbolje ćete povezati sve sastojke rukama. Neka meso malo odstoji dok vi napravite tzatziki umak. 

Krastavac izdubite pa naribajte na sitni ribež u malu zdjelicu. Ako vam se čini da je krastavac vodenastiji probajte ga još malo ocijediti. Dodajte, jogurt, češnjak, papar, limun i usitnjene svježe mente. Dobro izmješajte pa stavite na hladno.

Zagrijte grill tavu ili tavu s neprijanjajućim dnom pa rukom oblikujte kofte. Znači koliko vam mesa stane u šaku biti će dovoljno za jednu, stisnite šaku kako bi na kofti ostali otisci vaših prstiju. Tako će se bolje zapeći. Pecite ih na suhoj tavi, srednje jakoj vatri, par minuta sa svake strane, nemojte ih presušiti, moraju ostati sočne, kao da pečete bijelo pileće meso. 

Probajte ih servirati još tople jer su takve najmekše i najsočnije, na listovima salate sa tzatziki umakom i svježim chilijem. Ili ih zamotajte u tortilju sa salatom. Ili uz rižu. Ili uz pita kruh. Ili...ma samo ih isprobajte, u kojoj god kombinaciji, odlične su!




Kad vas ne mogu sve skupa odvesti na food market, donosim jelo inspirirano food marketom vama :)

-Anja

4 komentara:

  1. mmm, kak ti je ovo dobroo! ja ju kao mala nisam voljela, sad u obožavam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad je dosta intenzivna, treba se naviknuti na okus :) Hvala tii :*

      Izbriši
  2. Napravila sam to! Meni je ispalo jako dobro!!! Doma svi su bili odusevljeni cak i malena), a umak cu koristiti i za druga jela!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo me odmah podsjeti na Albaniju.. u Tirani sam ih jela..

    OdgovoriIzbriši