četvrtak, 21. studenoga 2013.

Borough Market London

Ne pišem putopise, ali putovati volim skoro kao i kuhati. Baš mi je bila želja podjeliti s vama tu subotnju šetnju najpoznatijom londonskom tržnicom Borough market. Te subote, zajedno sa svojim B, bila sam jedna od mnogih koja se s gomilom gurala između punih štandova svježeg voća i povrća, sireva, tartufa, školjki koji vrebaju sa svih strana. A lijepo piše na internetu, kako prepoznati newbia u Londonu? Tako što misli da je Borough market subotom baš ooodlična ideja :) Znači ako želite izbjeći baš najveću gužvu, krenite na Borough market između srijede i petka, nedjeljom je zatvoren.

Kako god, preporučujem svima, ovo je raj za gurmane, šetat ćete satima u krug i svaki puta otkriti nešto novo, a i svi vam nude da probate baš njihov sir ili baš njihovo maslinovo ulje. Pašteta od gljiva. Prosciutto di Parma. Jamon. Topla foccacia. Pastrami. ...zaustavite me.

Idu slike, ogladnila sam.
DSC_0186

DSC_0191

Da, dobro vidite i Hrvatske delicije imaju svoje mjesto na londonskoj tržnici! Hrvatica Ana-Maria Volarić i njen suprug Chris Stewart imali su ideju da fini slavonski kulen, smokve i tartufe pokaže Londonu, krenulo je sa štandom, a sad imaju veći prostor, cijelu malu kućicu. Kažu da im ide dobro, britanci cijene kvalitetu naših proizvoda, a i ja to mogu potvrditi jer je stalno netko bio unutra, isprobavao kulen ili samo njuškao po policama punim džemova i tartufata.

DSC_0199

DSC_0193

DSC_0192

DSC_0196

DSC_0209

DSC_0210

Obavezno dođite gladni, odnosno na doručak kao mi, pa neka vam narežu malo kulena, pršuta ili šunke dok vi kupujete foccaciu s ružmarinom i krupnom soli na drugom štandu. Toliko su dragi da će vam i sendvić složiti ako ih zamolite :) A i ponudit će mozzarellu besplatno!

DSC_0211

DSC_0220

DSC_0201

DSC_0206

DSC_0215

Jel možda zna netko što je ovo zeleno?

DSC_0244

DSC_0314

DSC_0310

DSC_0316

DSC_0319

DSC_0300

Španjolski pršut - Jamón

DSC_0259

DSC_0304

DSC_0273

DSC_0274

DSC_0289

U Londonu baš nema puno mjesta gdje možete popiti dobru kavu, pa tamo gdje je ona kvalitetna ovakvi su redovi cijeli dan :)

DSC_0265

DSC_0337

A kad uspijete doći do fine kave onda možete sjesti za ovaj veliki stol dolje, namazati malo maslaca na brioche i isprobati domaće pekmeze. Kad završite mole vas samo da na blagajni platite 3 funte. Bez obzira što je gužva, atmosfera je vrlo opuštena i osjećate se kao kod kuće nedjeljom ujutro, ok, nije obitelj oko vas ali je sve puno nasmijanih ljudi :)

I to je taj London kojem se uvijek želim vratiti... nadam se da ste uživali u fotografijama kao i ja tamo :)

DSC_0339

DSC_0329

Broj komentara: 12:

  1. Genijalno izgleda. Ja bih se tamo teleportirala samo da osjetim miris i ponesem neke sitnice u Zagreb :)

    OdgovoriIzbriši
  2. divne su fotke! totalno sam uživala, london još nisam posjetila, ali na to do listi je :) ja se neću micati s te tržnice :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Drago mi je da ti se sviđa :* Teleportaciju za London molim barem jednom tjedno haha

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti draga! Ajde da i ti uzivas u mojima kao i ja u tvojima :)) London je obavezan, za nas gurmane posebno, uzivat ces! Pogotovo ako uspiješ otici na proljece, odnosno kad je malo toplije i zelenije! puse

    OdgovoriIzbriši
  5. Jel možda zna netko što je ovo zeleno?

    Caklenjača se zove kod nas.

    OdgovoriIzbriši
  6. Fotke su super, tržnica mega skupa, a ono zeleno je caklenjača (salicornia europaea) ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala puno na ovim prekrasnim fotografijama i vitrualnoj šetnji Borough Marketom! Obožavam ovakve postove... Divotica do divotice, ovo ne smiješ gledati dok si gladan (a ja trenutno JESAM :D)

    OdgovoriIzbriši
  8. Skupo kao i sve u Londonu :) Hvala za informaciju!

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Tanja puno ti hvala :) Veseli me što ove divote mogu podijeliti s istomišljenicima :) Kad mi nismo gladni? haha :*

    OdgovoriIzbriši
  10. Odličan post!
    Inače, ono zeleno (samphire) je motar ili matar, samonikla biljka koja raste u primorju. Može se kuhati i kiseliti.

    OdgovoriIzbriši
  11. Znači, biti dobrostojeći u Londonu.. to je moj novi san.. :D Dobro vele, da kad ti London dosadi, dosadio ti je život..

    OdgovoriIzbriši
  12. hahah u Londonu su dobrostojeci samo rusi i arapi :D setnju jos uvijek ne naplacuju pa ne moze tako lako dosaditi ;))

    OdgovoriIzbriši