srijeda, 17. rujna 2014.

Vanilla Chia Pudding

Ok, vjerovatno vam nije jasno kakve veze sjemenke imaju s izradom pudinga, jel tako? Fora s chia sjemenkama je što one u dodiru s tekućinom bubre i formiraju želatinastu smjesu, ali bez kuhanja i dodavanja želatine. Osim što je ovo puno zdravija verzija pudinga, dobra stvar je što svatko od vas može kreirati okus po želji, kombinacije su bezbrojne, cimet i banane, kokos i jagode, vanilija i maline, kakao i čokolada, sušeno voće, bademi... napravite ga večer prije i ujutro imate zdravi doručak!

Chia sjemenke su bogate proteinima, vlaknima i omega-3 kiselinama, nemaju okusa pa se tako lako mogu uklopiti u bilo koje slano ili slatko jelo. Možete čak i kruh peći s njima, dodavati ih smoothije, salate...kako povećavaju svoj volumen u dodiru s tekućinom dulje će vas držati sitim što je isto super stvar, pogotovo ako želite izgubiti na težini.

Možete ih kupiti u Bio&Bio dućanima.



_________________________________________________________________________________
Recept/2 porcije

  • 3,5 žlice chia sjemenki
  • šalica bademovog mlijeka (nezaslađenog)
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • prstohvat soli
  • 1/2 mahune vanilije/žličica ekstrakta vanilije ili vanilija paste-praha
  • maline, borovnice i malo tostiranih listića badema
VAŽNO: najbitniji je taj omjer između tekućine i chia sjemenki, 1cup-3tbsp milk, zato ako doma nemate mesuring cup koristite šalicu mlijeka i dodajte još pola žlice sjemenki.  Ako volite malo gušći puding, polovicu mlijeka zamijenite s grčkim jogurtom. Najbolje bi bilo da puding ostavite u hladnjaku preko noći jer je potrebno minimalno 4-5 sati da sjemenke upiju tekućinu.
Ja sam radila kombinaciju vanilije i voća, a vi se možete poigrati i s drugim okusima, kokosovim  mlijekom ili kakaom kao bazom. Također, ako vas bude smetala zrnata tekstura pudinga probajte smjesu ubaciti u blender :)

Postupak

U posudi pomiješajte mlijeko, sjemenke, vaniliju i zasladite s javorovim sirupom po želji, manje ili više slatko. Dodajte mrvicu soli pa pokrijte s prozirnom folijom prije stavljanja na hlađenje.
Kada se smjesa stisnula dobro ju izmješajte pa rasporedite po posudicama i dodajte maline, borovnice i tostirane listiće badema. Moje su borovnice bile dosta kisele pa sam dodala još žlicu javorovog sirupa na svaku porciju. Servirajte rashlađeno kao doručak ili kad god vam paše. 
Kao što sam u uvodu spomenula, kombinacije okusa kreirajte sami! Ja ću sigurno sljedeći put isprobati čokoladnu verziju :)


_________________________________________________________________________________

Ingredients/2 portions
  • 3tbsp raw chia seeds
  • 1 cup unsweetend almond milk ( you can also use soy, coconut or regular milk and if you like thicker pudding replace 1/2 cup of almond milk with Greek yogurt)
  • 2tbsp good maple syrup
  • 1 vanilla pod or 1 teaspoon vanilla bean paste
  • pinch of salt
Preparation

Place the chia seeds in a medium bowl. Add almond milk, vanilla, maple syrup and a pinch of kosher salt. Whisk to combine.
Cover the bowl tightly with plastic wrap and refrigerate for at least 4-5 hours, stirring occasionally. I recommend letting the pudding rest in the refrigerate overnight.
Before serving, stir the pudding to make sure that there aren’t any clumps. Spoon pudding into glasses and garnish with toppings of your choice. 
_________________________________________________________________________________




Don't skip your breakfast! :)

-Anja

4 komentara: