Sa ovim današnjim postom započinjem novu priču svog bloga, na njemu ću od danas objavljivati samo male slane i slatke zalogaje! Naime, kako sam već u više navrata pisala o tome kako volim tapase, druženja uz hranu, pun stol meze odlučila sam da ću za vas sakupljati, kreirati, pripremati, fotografirati razne ideje i načine pripreme 'BiTe SizE' klopice. Tako da sljedeći put kada vam se najavi grupa prijatelja ili organizirate rođendansku proslavu budete spremni :) Biftek i Merlot specijalizirao se za FINGER FOOD! Iskreno se nadam da će vam se ideja svidjeti i da ćemo se i dalje pratiti :)
Jedan takav party stol ne može bez namaza pa krenimo... Hummus ste vjerojatno već svi probali u razno raznim kombinacijama i iskreno, meni nikad nije bio među najdražima ali u kombinaciji sa bučinim uljem dobiva novu dimenziju pa probajte ako niste :D
Potrebni Sastojci/4-6 osoba
Namaz
- 300g ocijeđenog konzerviranog slanutka
- 2 žlice nasjeckanog mladog luka
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 1/2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 usitnjeni češanj češnjaka
- 3 žlice limunovog soka
- 6 žlica bučinog ulja
- 6 žlica vode
- sol i papar
Da bi namaz ispao kremastiji prvo u blenderu ili sa štapnim mikserom izmiksajte sve sastojke osim slanutka, njega dodajte posljednjeg i miksajte dok sve nije u potpunosti usitnjeno. Ako vam se čini da je pregusto dodajte još malo vode ili bučinog ulja. Namaz može stajati u hladnjaku i do nekoliko dana.
Pogača
- 2 šalice brašna (otprilike 300g)
- 1 šalica tople vode
- vrečica suhog kvasca
- prstohvat šečera
- prstohvat soli
- žlica jogurta
+ žlica sezama, žlica ovčjeg/kozjeg naribanog sira, chili papričica, maslinovo ulje, sušeni origano, sušeni timijan... to su sastojci koje sam ja stavila na pogaču, a vi stavite začine koji se vama sviđaju :)
1. Kvasac stavite u šalicu tople vode zajedno sa malo šečera pa pustite da se otopi, zatim, sa gore navedenim sastojcima umijesite glatko tijesto. Premjestite u zdijelu, prekrijte prozirnom folijom i krpom pa ostavite da se diže na toplom mjestu.
2. Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga dosta tanko pa stavite u pleh na papir za pečenje. Premažite maslinovim uljem i začinite po želji. Zagrijte pečnicu na 240oC i pa pecite pogaču jedno10ak minuta. Kada je gotova, razrežite ju na manje nepravilne komade i poslužite društvu sa hummusom i pečenom paprikom :)
Svidja mi se ideja o malim zalogajima... Samo nastavi, ja ih obozavam. :)
OdgovoriIzbrišiHumus volim u svakoj varijanti..
Suuuuper da ti se sviđa ideja, baš mi je drago :D
IzbrišiVolim humus u svim varijantama, to mi je jedno od omiljenih jela! Ova pogaca mi deluje jako primamljivo! Super post!
OdgovoriIzbrišiHvala kuvarice draga, pogača je planula!
Izbrišisuper super, ovi će recepti jako dobro doći, baš se radujem!
OdgovoriIzbrišišto se hummusa tiče, nisam neki fan, radila sam ga jednom, mogla bih mu opet dati šansu :)
Baš mi je drago, malo će biti manje objava, al ću se potruditi da ideje budu što orginalnije, vidjet ćemo ;)) Daj mu šansu, i meni je trebalo vremena haha
IzbrišiPa kako cemo te sad zvati?! Biftekic? Bas sam jucer dobila 8 kuharica na poklon, jedna su slatki mali zalogaji. Ipak, nadam se da ces nas pocastiti jos kojim jelom "za veliki tanjur" :)
OdgovoriIzbrišiahahhahaah ti me uvijek nasmiješ <3 8 kuharica?? i ja bi takav poklon :(( blago ti se!! A morat ću, već sad vidim da neću moći samo sa malim zalogajima, ostat ćemo gladni hahah :*
IzbrišiMmm, pogača mi je kraaasna! A i ideja, ja ovakvu hranu najviše volim! :)
OdgovoriIzbrišiEto super onda :)))
IzbrišiZnači i tebe ću morati angažirati za buduće cateringe? :) Neću se buniti!
OdgovoriIzbrišiDaleko sam još od toga, ali nikad ne znaš ;))
IzbrišiOdlicna ideja sa malim zalogajima, iako ja volim sve sto ti pravis. Humus volim, ali ga jos nisam pravila sama. Divno sve izgleda.
OdgovoriIzbrišiHvala ti Gordana, drago mi je da voliš sve što pripremim, ubacit ću ja tu i tamo i koji veliki tanjur kako acrobatie kaže :D
IzbrišiSuper ideja, obožavam sve bite-size i ne brini, i dalje te pratim :) Ovaj receptić mi je super, baš bih mogla idući put kad gosti navrate smiksati nešto ovako :)
OdgovoriIzbrišiBrzo, a ukusno, ne možeš fulati ;) Drago mi je da podržavaš! Pozdrav ;))
Izbrišiobožavam finger food!!sretno, puno upjeha ti želim
OdgovoriIzbrišiHvalaaa ti puno :))
Izbrišistravaaa!!! obožavam finger food! pošto nikad nisam bila u španiji, nikad nisam probala tapase al aperitivo sam obožavala u italiji..
OdgovoriIzbrišia uskoro pravim i jednu žurkicu tako da mi je ovo tvoja promena legla, kako se ono kaže, ko kec na kralja ili...:)
samo nastavi!sretno!
Onda moraš do Španjolske ženoo!! Puni šankovi malih zalogaja, kad se samo sjetim, tresla bi se kad bi ušla u bar, prevelik izbor, a moraš sve probati, a euri cureeee ahhahahah
IzbrišiVeć vidim da će objave biti malo rijeđe ali zato ću se potruditi da budu i zanimljive, pozdrav draga ;))
divni zalogajčići, mnogo volim finger food i jedva čekam nove postove :)
OdgovoriIzbrišiI ja jedva čekam da nešto novo objavim hahah al nešto to sporo ide hahah :)
IzbrišiSuper! :) Izgleda odlično! Tvoja ideja o finger food-u se mi jako sviđa, sigurna sam da če mi dobro doči :D!
OdgovoriIzbrišiDrago mi je baš baš, hvala ti ;))
IzbrišiVolim ovave kombinacije...trouglici su mnogo slatki a ovaj humus jos nisam probala iako ga ima u veggie radnji koja mi je blizu...bas cu probati!
OdgovoriIzbriši