ponedjeljak, 7. svibnja 2012.

Bourbon Piletina

Za vrijeme nedavnog posjeta Americi, jedan dan, nakon osmosatnog lutanja po dućanima, bolje rečeno maratonskog shoppinga za sebe ali onda i za braću, roditelje, baku, susjedu, prijatelje...znate kako to već ide, kad svi očekuju 'barem magnetić' :) Sjedam sa prijateljicama za prvi slobodan stol u sklopu 'food courta', neviđeno gladna i minimalno izbirljiva. Naručujem prvo što sam ugledala, Bourbon chicken kod gospođe Kineskinje, premda mi nije bilo jasno kakva je to tamna piletina i šta Bourbon radi   u toj kombinaciji, ali izgledalo je predobro! Ni okus nije razočarao, sočno, mekano meso, zanimljive arome, slatkasto pa na momente ljutkasto...ma u tome gladnom trenu, najbolje jelo ikada :)

Malo sam istraživala, piše da ga Kinezi vole služiti u svojim restoranima, a ljudi misle da je kinesko radi umaka od soje. Zapravo je 'Cajun dish'/Louisiana, koje je dobilo ime prema Bourbon ulici u New Orleansu. Bez obzira na to od kuda je meni je jako ukusno, a nadam se da će se i vama svidjeti ovaj jednostavan recept kako piletinu učiniti zanimljivijom :) 

Potrebni sastojci/4 osobe


  • 800g otkoštenog pilećeg zabatka
  • 250g riže 

Marinada:

  • 1/2 šalice Bourbon viskija
  • 1/2 šalice vode
  • 1/2 šalice soja umaka
  • 4 češnja češnjaka/usitnjenog
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • chili papričica ili chili prah---> koliko ljuto volite toliko stavite :)
  • 1/2 žlice mljevenog đumbira
Dekoracija:

  • sezam
  • mladi luk/zeleni dio

1. U zdjeli pomješajte sastojke za marinadu, piletinu narežite na komade veličine zalogaja, pomiješajte sve zajedno pa stavite u hladnjak da se marinira barem 4 sata.



2. Pripremite tavu što šireg promjera, možete koristiti i wok ako ga imate. Meso ocijedite od marinade pa ga stavite peći na zagrijanu tavu premazanu uljem. Kada je meso poprimilo lijepu boju podlijte ga ostatkom marinade i pirjajte još par minuta na laganoj vatri dok se šećer ne karamelizira i obloži svaki komadić piletine odnosno, dok sva tekućina ne ispari. 

3. Servirajte sa kuhanom rižom, pripremljenoj na pari ili prženom, pa posipajte sa malo sezama i nasjeckanim mladim lukom!




Broj komentara: 6:

  1. Hvala za ovaj divni recept. Super izgleda i valjalo bi isprobati. Te slatko-slane-ljutkaste kombinacije znaju biti zapravo jako ukusne. Za djumbir znam da je super sa piletinom. Jako, jako lijepa prezentacija. Odlican post

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tko voli taj slatko-ljutkasti doživljaj ovako pripremljena piletina sigurno će mu se svidjeti! Hvala ti ;))

      Izbriši
  2. Fino začinjeno, jako lijepo izgleda i volim piletinu u takvim kombinacijama :)

    OdgovoriIzbriši
  3. sto reci osim njami njami njamiiii :)))

    OdgovoriIzbriši