utorak, 14. siječnja 2014.

Mini Pite s Marmeladom

Najteže mi je bilo smisliti naziv ovih zvjezdica/mini pita, kako prevesti na hrvatski, a da zvuči primamljivo i svima jasno? Zapravo ovo ni nisu zvjezdice nego 'pinwheels', na hrvatski bi to bilo vrtivjetar :) Ukoliko imate bolji prijedlog od ovog trenutno ponuđenog javite mi :D U orginalu ovo su Jam Tarts iz Finske, vidjela sam ih na blogu Local Kitchen Blog još prije Božića ali nažalost u onoj gužvi nisu stigle na red. Poanta je bila da iskoristim domaću marmeladu od šipka gdje će baš ona biti glavna zvijezda. Recept nije zahtjevan ali treba vam malo vremena i preciznosti ako želite da vam zvjezdice budu pravilne kao na slikama, znači obavezno ravnalo u ruke! Isplati se, jaaako su ukusni, a da vam nekako približim okus, možda najviše podsjećaju na famozne salenjake. Tijesto je masnije, ali ne sadrži šećer. Pa krenimo....
DSC_0557


Potrebni sastojci/12-14 komada



  • 100g sirnog namaza

  • 110g maslaca (sobna temperatura)

  • jedan žutanjak

  • žlica kiselog vrhnja

  • 2 prstohvata soli

  • 140g glatkog brašna

  • šećer u prahu za posipavanje

  • fina marmelada po vašem ukusu

Postupak


1. U zdjeli rukom izmješajte sastojke, namaz, maslac, vrhnje, sol i brašno, dok ne dobijete pomalo ljepljivu kuglu tijesta. Ostavite ju u hladnjaku barem 2-3 sata, a možete i preko noći.

2. Prije nego krenete valjati tijesto na pobrašnjenoj površini ostavite ga da se malo temperira kako bi ste ga lakše oblikovali. Razvaljajte ga na 3-4mm debljine pa ravnalom režite na kocke 10x10cm otprilike, možete i manje ako vam se više sviđa da budu sitnije.
DSC_0460

3. Svaku kocku zarežite 4 puta prema sredini kao što se vidi na slici pa takve prebacite na pleh u kojem ćete ih peći. Naravno, najbolje bi bilo na pleh prvo staviti papir za pećenje. Kada ste ih razmjestili po plehu na svaku kocku stavite žlićicu marmelade u koju ćete onda pritisnuti vrhove tijesta. Dobro ih pritisnite u marmeladu da se prilikom pećenja ne bi odvojili.
DSC_0486

4. Pecite na 180oC 15min, izvadite, stavite na rešetku za hlađenje, posipajte šećerom i poslužite uz čaj :) Odlični su topli, ali se u principu služe rashlađeni. Ne znam kakvi su drugi dan jer smo ih slistili isto popodne, ali čitam sad da se mogu čuvati i do tjedan dana ako ih pospremite u neku posudu koja će im očuvati svježinu.
DSC_0509

DSC_0525

DSC_0543

DSC_0582


Broj komentara: 10:

  1. jooj, stvarno su predivne, ja obožavam ovakve kolačiće :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš su simpatične, a tijesto mi je također zanimljivo

    OdgovoriIzbriši
  3. Prelepo izgledaju! verujem da su preukusne! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala draga :) Jako su finii :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jasmina hvala ti :) Isprobaj, jako su ukusne!

    OdgovoriIzbriši
  6. Dajana, tijesto ovako izgledom podsjeca na lisnato ali nije, puno je brze gotovo za razliku od lisnatog ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. jako čisto,precizno i fino izgledaju :-)
    kao što kaže u komentaru gore "vjetrenjačice" :-)

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala ti :) A šta ću, kčer sam 2 geodeta :))

    OdgovoriIzbriši