ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

Azijska Povrtna Juha

Teško se i puno jelo , znam sve, ne morate ništa govoriti :) Tako je i kod nas pa ova juhica savršeno paše, vjerujte mi, lagana, aromatična i mirisna. Mala zdjelica puna zdravlja. Mislim da će vam se svidjeti što sami možete odabrati povrće, ono koje vam je draže ili ono koje trenutno imate u hladnjaku :) Najbitniji su začini koje ćete koristiti, a to su KURKUMA i ĐUMBIR, uz dodatak nekog ljutog umaka poput Sambal oeleka i malo soja sosa.

Ako ne koristite kurkumu i đumbir u svakodnevnoj prehrani, počnite! U startu će vam vjerojatno biti neobični i dosta intenzivni, ali s vremenom ćete se skroz navući, obećajem :) Oboje su snažni antioksidanti, 'čistaći', djeluju protuupalno, poboljšavaju probavu...Đumbir će vam poboljšati cirkulaciju, ublažiti migrenu, bolje ćete pamtiti, prehlada će brže proći, a i djeluje kao blagi afrodizijak što je jaaaako važan podatak :D

DSC_0409



Potrebni sastojci/


-> za 6 osoba ('veš lonac' rekla bi moja mama), znači ovo su mjere za veću količinu, a vi prilagodite sebi ;)

  • 2 manje tikvice

  • 2-3 mrkve

  • 6 listova kelja ili pola male glavice

  • 3 češnjaka

  • 250gr smeđih šampinjona ili shiitake gljiva

  • korijen đumbira (naribati)

  • 1 žlica kurkume

  • 2 žlice soja sosa

  • ovo rijetko pišem ali možete dodati malo Vegete ili mješavine začina za wok :)

  • 1 žličica Sambal oeleka ili sjeckana chilli papričica

  • 200gr domaćih rezanaca ili noodlesa

  • sol i papar

  • 2-3 žlice sezamovog ili maslinovog ulja

  • 1-1,5 vode, ako imate temeljca koristite temeljac!

  • svježi korijander za dekoraciju i svježinu (ako ga imate i volite)


-> ako želite, prije dodavanja ostalog povrća prodinstajte 300gr bijelog pilećeg mesa na češnjaku 

-> ovo je bio moj odabir povrća taj dan i mislim da su se okusi super nadopunjavali, ali vi možete složiti neku svoju omiljenu kombinaciju, s brokulom ili tanko sjeckanim kupusom npr.

DSC_0366


1. Povrće operite pa ga nasjeckajte po želji, možete ga i krupno naribati ako želite.

2. Prvo na par žlica ulja prodinstajte usitnjeni češnjak (i piletinu ako ćete ju koristiti) 5 minuta, pa redom dodajte mrkvu, kelj i gljive. Distajte još 5-10 minuta. Pa podlijte vodom da prekrije povrće.

3. Ne želite da vam se povrće raskuha nego želite da ostane još mrvicu 'hrskavo' pa tako tikvice dodajte kad vidite da je povrće već omekšalo, odnosno pred kraj i kuhajte ih par minuta. Na kraju dodajte sve što je preostalo, đumbir, kurkumu, soju, sambal oelek i ostale začine i podlijte s još vode ako je potrebno. Čim prokuha juha je gotova i spremna za posluživanje :)

DSC_0443


4. Nisam spomenula rezance ili noodles jer ovisi koje ćete koristiti, znači ako koristite noodles koji se kuhaju npr. 10 min onda ih ubacite prije nego dodate tikvice, a ukoliko koristite domaće rezance onda ih dodajte kada dodajete i tikvice :) U ovom receptu ne možete pogriješiti sa začinima, sastojcima, sjeckanjem..nema točnih mjera ali je jako bitno da pazite na 'tajming' kako se ništa ne bi raskuhalo i bilo gnjecavo :)

5. Ako volite svježi korijander, sitno ga nasjeckajte i posipajte po zdjelicama koje ste napunili juhicom! Ja ga nažalost nisam imala kada me uhvatila ova inspiracija ;)

DSC_0407


DSC_0456

Nema komentara:

Objavi komentar