Potrebni sastojci/12-14 komada
- 100g sirnog namaza
- 110g maslaca (sobna temperatura)
- jedan žutanjak
- žlica kiselog vrhnja
- 2 prstohvata soli
- 140g glatkog brašna
- šećer u prahu za posipavanje
- fina marmelada po vašem ukusu
Postupak
1. U zdjeli rukom izmješajte sastojke, namaz, maslac, vrhnje, sol i brašno, dok ne dobijete pomalo ljepljivu kuglu tijesta. Ostavite ju u hladnjaku barem 2-3 sata, a možete i preko noći.
2. Prije nego krenete valjati tijesto na pobrašnjenoj površini ostavite ga da se malo temperira kako bi ste ga lakše oblikovali. Razvaljajte ga na 3-4mm debljine pa ravnalom režite na kocke 10x10cm otprilike, možete i manje ako vam se više sviđa da budu sitnije.
3. Svaku kocku zarežite 4 puta prema sredini kao što se vidi na slici pa takve prebacite na pleh u kojem ćete ih peći. Naravno, najbolje bi bilo na pleh prvo staviti papir za pećenje. Kada ste ih razmjestili po plehu na svaku kocku stavite žlićicu marmelade u koju ćete onda pritisnuti vrhove tijesta. Dobro ih pritisnite u marmeladu da se prilikom pećenja ne bi odvojili.
4. Pecite na 180oC 15min, izvadite, stavite na rešetku za hlađenje, posipajte šećerom i poslužite uz čaj :) Odlični su topli, ali se u principu služe rashlađeni. Ne znam kakvi su drugi dan jer smo ih slistili isto popodne, ali čitam sad da se mogu čuvati i do tjedan dana ako ih pospremite u neku posudu koja će im očuvati svježinu.
jooj, stvarno su predivne, ja obožavam ovakve kolačiće :)
OdgovoriIzbrišiBaš su simpatične, a tijesto mi je također zanimljivo
OdgovoriIzbrišiPrelepo izgledaju! verujem da su preukusne! :)
OdgovoriIzbrišiHvala draga :) Jako su finii :)
OdgovoriIzbrišiJasmina hvala ti :) Isprobaj, jako su ukusne!
OdgovoriIzbrišiDajana, tijesto ovako izgledom podsjeca na lisnato ali nije, puno je brze gotovo za razliku od lisnatog ;)
OdgovoriIzbrišiPredivno izgledaju "vetrenjačice" ;)
OdgovoriIzbrišijako čisto,precizno i fino izgledaju :-)
OdgovoriIzbrišikao što kaže u komentaru gore "vjetrenjačice" :-)
Hvala ti :) A šta ću, kčer sam 2 geodeta :))
OdgovoriIzbrišiHvala draga ;)
OdgovoriIzbriši