Da se bar malo iskupim častim vas sve ovim super jednostavnim kolačićima koji mirišu na cimet i vaniliju. Novu godinu sam čekala u Lisabonu i totalno se navukla na njih! Probali smo ih na više mjesta ali uvjerljivo su najbolji orginali iz Slastičarnice Bélem, uvijek topli, hrskavi, punjeni s mekom kremom od jaja, servirani uz bijelu kavu nešto je što se pamti :)
Kažu da su ih prvo radili redovnici iz samostana Sv.Jeronim u Bélemu pa kada se samostan zatvorio, tamo negdje oko 1834, netko ih je ponudio na prodaju u lokalnoj prodavaonici i tako je krenulo. U formi kakve danas možete probati u Pasteis de Bélem slastičarnici peku se po tajnom receptu iz samostana od 1837 :)
Potrebni sastojci/24 pasteisa/250oC-12min
- lisnato tijesto 500g (Podravka, Ledo...) trebalo bi zamijesiti domaće ali nekako nisam imala vremena za to :)
Krema
- 300ml mlijeka
- 6 žutanjaka
- 130g šećera
- 1 vanil šećer
- 130ml vode
- 50ml slatkog vrhnja
- štapić cimeta
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Postupak
1. U zdjeli srednje veličine pjenjačom izmutite 3 žlice brašna sa 60ml mlijeka pa odložite na stranu.
2. U maloj posudi na slabijoj vatri otopite 130g šećera i vanil šećer u 130ml vode, ubacite i štapić vanilije kako bi pustio aromu u taj sirup. Ne miješajte, već kad se šećer otopi, odnosno kad sirup zakuha maknite s plamena.
3. U drugoj, manjoj posudi ili mikrovalnoj (ako ju koristite) dobro zagrijte preostalo mlijeko (240ml) pa ga pjenjačom povežite sa smjesom brašna i mlijeka iz točke br.1 :)
4. Iz sirupa izvadite štapić cimeta pa ga u tankom mlazu ulijte u smjesu brašna i mlijeka, dobro mutite pjenjačom. Dodajte vaniliju, i slatko vrhnje žutanjke koje ste prethodno već izmutili. Krema je gotova. Ona treba biti rijetka, tako da ne brinite, rijeđa od smjese za palačinke npr.
5. E sad, dolazi dio koji oduzima najviše vremena, namastiti kalupiće (protvan za muffins) i rasporediti lisnato tijesto. Ja ga ne valjam nego jedan komad lisnatog (kad kupite smrznuto lisnato ono dođe u dva komada od 250g) razrežem na 12 jednakih dijelova. Kockicu tijesta ubacite u svaki od 12 kalupa pa prstima koje ste prethodno malo namočili vodom ravnomjerno rasporedite tijesto po kalupima.
6. Kremu ulijte do 3/4 svakog kalupa, zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu, kod mene je to 250oC/12min, pecite na najvišoj stepenici, podignite onu rešetku skroz gore u protivnom će vam se lisnato previše zapeći odozdo :) I da, ovo ne vrijedi za silikonske kalupe, oni se ne zagrijavaju toliko odozdo, probala sam :)
7. Kada su dobili lijepu boju odozgo izvadite ih, pustite par minuta da odstoje pa ih izvadite na tanjur i poslužite tople uz malo cimeta i bijelu kavu ili čaj :)
Mmmmm, ovo je izvrsno, omiljeni mirisi. I ja imam isti problem, nije me bilo neko vreme, danas se vratila, ali još uvek bez recepta, jednostavno nisam stigla. Ali biće. :) A biće i tvojih lepih recepata, polako. :)
OdgovoriIzbrišiNema veze, nigdje nam se ne žuri, bitno da i dalje kuhamo i tome se veselimo <3
Izbrišisuper recept, ovo sam jela kod sestre i jako mi se svidjelo, ide u favorite
OdgovoriIzbrišiHvala ti! Znam, Ana mi se hvalila da su joj dobro ispali ali navodno po malo drugacijem receptu pa jos cekam od nje info o tome sto razlikuje moj i njen :)
IzbrišiAnjaaaaaa, baš mi je drago da si tu!
OdgovoriIzbrišiMogu misliti kako je bio za Novaka u Lisabonu. Jedan od mojih omiljenih gradova...
I ja sam jako volela jesti te delicije...
Nevenaaaaaa hvala ti na toplim rijecima <3 Puno znace.
IzbrišiLisabon je divan, sjetan, romantican, definitivno drugaciji od svih gradova u kojima sam bila...nosi nekakvu posebnu atmosferu u sebi :) Voljela bi se vratiti...
Probaj ako nisi, jednostavni su, a okus je gotovo isti :* Trebalo bi jos samo domace tijesto umijesiti hihi
Jako fino i prekrasna ideja, samo nam ti i dalje piši krasne recepte ;)
OdgovoriIzbrišiHvala ti puno draga :)
IzbrišiI ja sam probala vise vrsta ovih kolacica u Lisabonu i ubedljivo su najbolji ovi iz Belema!
OdgovoriIzbrišiKad stvarno jesu :) Tajni recept je tajni recept haha
IzbrišiInteresantni kolačići! Nadam se da će sada kad si "probila led" biti još novih postova
OdgovoriIzbrišiI ja se nadam da će mi vrijeme to dozvoliti i da ću se uspjeti malo bolje organizirati jer mi sve ovo skupa jaako nedostaje :)
IzbrišiDobro dosla nazad! :) Mnogo ti je lepa prva fotka...
OdgovoriIzbrišiCula sam za ovaj divni slatkis i moracu ga probati. U stvari, rado bih ga probala u Lisabonu, ali moze i ovako... :)
Hvala ti puuuno :* A sto se fotki tice, dobila sam novi Nikonov fotic pa sam si sad faca, al jos se ucim :D Probaj kad stignes, mislim da se ovaj desertac svima svidi okusom...a Lisabon, doci ce i on na red ;)))
Izbrišidobrodošla natrag :)
OdgovoriIzbrišikrasna ti je izvedba, ja ih špijuniram već dugo i želim napraviti,bap mi se dopadaju. idem uskoro u Francusku, tamo ih dosta prodaju po svugdje pa ću prvo kupovne isprobati :) ali spremam si i ovu tvoju izvedbu
Nemaš pojma koliko mi je drago što je ovo došlo baš od tebe :D Puno ti hvala :* Francusku? Ajme super, bas mi je drago :) Turisticki ili?
IzbrišiDakle, neki dan sam gledala reportažu o Lisabonu i o ovim kolačima, sad sam naletila na tvoj blog i upravo te kolače...Šta ti je život;)
OdgovoriIzbrišiTako ti je to, znakovi su svuda oko nas hahah drago mi je sto si naletila bas na moj blog ;)) Javi kako su ispali kad se uhvatis u kostac s njima ;))
Izbrišimeni ovo izgleda fantastično!!!
OdgovoriIzbrišijedva čekam nove recepte!
Tamara draga, puno ti hvala, i ja se veslim :)))
IzbrišiDivno su ti ispali.Mnogo ih volim. Ja sam ih pravila po Džejmijevom recetu i mnogo mi se dopalo šta on radi sa lisnatim testom. Istanji ga, pospe cimetom,zarola u valjak pa secka kolutiće i kao ti tanji prstima u kalupu. I, da. Wellcome back :)
OdgovoriIzbrišiJoooj dobro si me sjetila :) Skroz sam zaboravila na tu epizodu, a gledala sam ju! Next time radim na taj nacin :) Hvala ti puno na dobrodoslici :*
Izbriši