ponedjeljak, 16. travnja 2012.

Mediteranski kruh sa crnim maslinama i feta sirom

Već duže vrijeme želja mi je pokrenuti vlastiti blog te pisati o hrani i svemu onom dobrom što ju prati.
I eto me, sa kruhom pod rukom, inspirirana receptom drage prijateljice iz djetinjstva, Mirne, koja mi je ujedno i velika podrška te gastro savjetnica <3

Potrebni sastojci
  • 350g krušnog brašna (tip 850)
  • 60g pšeničnog grisa
  • 1 vrečica suhog kvasca
  • 70g crnih maslina (odkoštenih)
  • 70g feta sira
  • 60ml maslinovog ulja
  • 200-300ml mlake vode
  • 1 žlica jogurta
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera



Prvi korak je da u posudi pomješate suhe sastojke, brašno i gris, te u sredini rukom formirate prostor (kako to Jamie radi :) u koji ćete staviti suhi kvasac, prstohvat šećera te preliti sa malo tople vode. Kada kvasac malo nabubri počnite mješati rukom ili kuhačom ako vam je lakše i polako u smjesu ulijevajte toplu vodu i maslinovo ulje. Oprezno sa soli jer je feta dosta slana pa će vam i pola čajne žličice biti više nego dovoljno. Tijesto dobro 'izlupajte' pa ga takvog, rijeđe konzistencije stavite na toplo da se diže barem pola sata.


Drugi korak je da za vrijeme dok se tijesto diže odkoštite i nasjeckate crne masline te fetu na sitne kockice, a možete ju i izmrviti ako vam je tako draže :) Kada se tijesto diglo, usitnjene masline i fetu nježno umješajte unutra pa takvu smjesu ulijte u namašćeni kalup za kruh. Ako nemate takav odlično će poslužiti i manja posuda od vatrostalnog stakla, provjereno!

Pečnica na 200°C/45min strpljenja i mirisni kruh je gotov! 





Izvadite ga iz kalupa da se hladi kako se ne bi oznojio i razmočio hruskavu koricu! Vjerojatno svi znate koliko je teško odoliti toplom kruhu ali moram priznati da mi je ovaj ipak draži ohlađen te serviran sa malo maslinovog ulja uz čašu dobrog vina :)





*Mala tajna* ako volite miris češnjaka, a ja naprosto obooožavam, krišku kruha malo istrljajte sa polovicom istog! Također, kada kruh izgubi na svježini kroz dan-dva jednostavno ga prepecite  :)




*Preporuka vina* Divlja ruža/Žlahtina/Krk/Dobrinčić/2010.

Neka 'točanje' počne :) Dobar tek!





Broj komentara: 8:

  1. Probao sam danas i bio sam oduševljen, preporučujem svima.

    OdgovoriIzbriši
  2. izgleda predobro :)
    s kruhom mi nikada nije išlo ali ovo moram isprobati ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Javi se kada isprobaš! Sigurna sam da će ti uspjeti iz prve ;)

      Izbriši
  3. Ovo se mora isprobati. Tako dobro izgleda. Slike su predobre.

    OdgovoriIzbriši
  4. Moj prvi u rerni, po tvom receptu... Cim bude gotov, podelicu ustiske!

    OdgovoriIzbriši
  5. Prvi hleb koji mi je uspeo, jos da nisam imala strah od soli bilo bi verovatno jos bolje, inace 45 minuta, staklena vatrostalna posuda, sve kako si napisala... malo sam izmesala tip 950 sa 500 jer ova tvoja nema kod nas i za sat i po savrsen hleb na stolu! Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jooooj nema veceg veselja nego kada prvi kruh izađe iz pecnice, jos se sjecam toga!!! Bas sam ponosna na tebe i sretna sto si odabrala recept bas sa mog bloga ti jedna Noodle makerice ;)) :*

      Izbriši