utorak, 17. travnja 2012.

Quiche Sa Špinatom

Quiche Lorainne, francuska pita, francuska pizza, otvorena pita, tart...puno je naziva, teorija o orginalu, a jos više različitih recepata. Po meni, upravo u tome i jest ljepota ovog jela. Uvijek ju iznova možete učiniti novom i zanimljivom, sve ovisi o vama, vašem ukusu, ukusu gostiju ili jednostavno o izboru namirnica u vašem hladnjaku :) 


Potrebne namirnice


Tijesto


  • 250g oštrog brašna
  • 120g maslaca (sobne temperature)
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo soli

Nadjev

  • 15dkg domaće šunke 
  • 15dkg sira ementalera
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 mlada luka
  • 2 jaja
  • 200ml mlijeka
  • 90g slatkog vrhnja
  • 90g kiselog vrhnja
  • 50g sirnog namaza (ABC)
  • 200g špinata (svježeg ili smrznutog u listovima)
  • svježi peršin
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • muškatni oraščić
  • sol

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka te ga umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmori pola sata u hladnjaku. 
Za to vrijeme pripremite sastojke za nadjev. Prvo se pobrinite oko špinata, očistite ga i nasjecite, zatim usitnite mladi luk i jedan češnjak pa sve skupa stavite na zagrijanu tavu sa 2 žlice maslinovog ulja. Dovoljno je svega par minuta, da špinat povene i da suvišna tekućina ispari. Stavite na stranu da se rashladi. Zatim nasjeckajte šunku i naribajte ementaler.



U posebnoj posudi pjenjačom razmutite 2 jaja, dodajte slatko i kiselo vrhnje, mlijeko, sirni namaz, peršin, naribani muškatni orščić i posolite po ukusu.

Razvaljajte tijesto na debljinu od pola centimetra pa ga stavite u namašćenu posudu. Ona koju sam koristila bila je promjera 26cm.



Tijesto izbodite vilicom na par mjesta, ravnomjerno rasporedite sastojke po njemu pa sve zalijte prethodno zamućenom smjesom.



Pečnica na 200°C/donja rešetka/45-50min




Servirajte toplo ili hladno uz sezonsku salatu, žlicu vrhnja ili na brzinu složite umak od jogurta, sirnog namaza i vlasca :)



Dobar tek! :)

Broj komentara: 8:

  1. izgleda ukusno ;) Ja radim s porilukom i špekom i smaže se odmah, a sada i eto nove ideje. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je najbliže nekakvom 'orginalu'. Volim poriluk u toj kombinaciji, a špek još više haha ali neki od mojih ukućana i nisu takvi fanovi pa od tuda i taj špinat :) Odličan je i sa blitvom!

      Izbriši
  2. Ovo je predivno, slike su ti divne i sve tako krasno prezentovano. Super, super recept

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala Gordana! Trudit ću se i dalje jer baš uživam :) A sada idem škicnuti tvoj blog ;)

      Izbriši
  3. Kuc-kuc :)
    Ćao, baš mi je drago da smo se povezale :)
    Obožavam tartove, tvoj je ooodlično ispao.
    Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. savršeno izgleda,prekrasne slikice, umjetnica si i gotovo :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidiš ti to! haha hvala ti :* Sjetila sam se slike tvojih i mojih homemade njoka, to ide na blog sigurno!! :)

      Izbriši