četvrtak, 19. travnja 2012.

Juha od brokule

Brokula, zelena kraljica, kažu vrlo zdrava, bogata vitaminima, a siromašna kalorijama. Dugo mi nije bila draga i priznajem, rijetko sam ju jela :) Ali ovako, kao dio juhe, ta ista brokula odjednom postaje moje omiljeno povrće! Možda će se i neki od vas prepoznati u ovom opisu nakon što isprobaju sljedeći recept :)

Potrebni sastojci/4 osobe

  • 400g svježe brokule
  • 2 manja krumpira
  • 50g korijena celera
  • 3 manja mlada luka
  • 2 češnja češnjaka
  • list peršina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1dcl mlijeka
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • muškatni oraščić
  • sušeni đumbir
  • sol
  • timijan, bučino ulje i prepečeni kruh kao jestiva dekoracija!

Nasjeckajte mladi luk, češnjak i celer, dodajte dvije žlice maslinovog ulja pa pirjajte na laganoj vatri par minuta. Brokulu operite i odvojite cvjetove jedan od drugoga. Ako je brokula stvarno stvarno svježa nemojte bacati listove, skuhajte i njih, zdravi su, a i juhi će dati odličnu boju! Krumpire nasjecite na sitne kockice pa zajedno s brokulom i listom peršina ubacite u posudu gdje pirjate luk. Podlijte vodom da prekrije povrće i na laganoj vatri kuhajte 20ak minuta dok brokula ne omekša. 



Kada je povrće omekšalo, ugasite vatru (da ne šprica po vama!) i štapnim mikserom miksajte dok ne dobijete kremastu juhu. Dodajte dcl mlijeka, žlicu kiselog vrhnja i gore navedene začine po ukusu pa ponovo uključite vatru na kratko i ugasite čim zakuha. 

Dekorirajte sa bučinim uljem, listićima svježeg timijana ili peršina. Kruh prepecite u tosteru, pećnici ili u tavi, a ako volite pikantnije premažite ga maslinovim Peperoncino uljem pa nasjecite na sitne kockice i pospite po juhi. I to je to, već je gotova i spremna za serviranje, a nije prošlo ni pola sata :)



*Peperoncino maslinovo ulje* ako nemate takvo gotovo ulje možete ga napraviti sami! U malu bočicu maslinovog ulja stavite 3-4 cijele chilli sušene papričice (pustite da odstoji 10ak dana i pusti svoju ljutinu u ulje) ili ako volite ljuće, papričicu usitnite pa imate ulje koje je odmah spremno za upotrebu :)

A sad brzo po žlicu!!







1 komentar:

  1. Koja divna juha i sve dobre namirnice, moze samo biti jako ukusana nista drugo. Volim brokule, a super mi je ovo za pravljenje chilli ulja.
    Divne slike

    OdgovoriIzbriši