Potrebni sastojci/4 osobe
- 400g svježe brokule
- 2 manja krumpira
- 50g korijena celera
- 3 manja mlada luka
- 2 češnja češnjaka
- list peršina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1dcl mlijeka
- 1 žlica kiselog vrhnja
- muškatni oraščić
- sušeni đumbir
- sol
- timijan, bučino ulje i prepečeni kruh kao jestiva dekoracija!
Nasjeckajte mladi luk, češnjak i celer, dodajte dvije žlice maslinovog ulja pa pirjajte na laganoj vatri par minuta. Brokulu operite i odvojite cvjetove jedan od drugoga. Ako je brokula stvarno stvarno svježa nemojte bacati listove, skuhajte i njih, zdravi su, a i juhi će dati odličnu boju! Krumpire nasjecite na sitne kockice pa zajedno s brokulom i listom peršina ubacite u posudu gdje pirjate luk. Podlijte vodom da prekrije povrće i na laganoj vatri kuhajte 20ak minuta dok brokula ne omekša.
Kada je povrće omekšalo, ugasite vatru (da ne šprica po vama!) i štapnim mikserom miksajte dok ne dobijete kremastu juhu. Dodajte dcl mlijeka, žlicu kiselog vrhnja i gore navedene začine po ukusu pa ponovo uključite vatru na kratko i ugasite čim zakuha.
Dekorirajte sa bučinim uljem, listićima svježeg timijana ili peršina. Kruh prepecite u tosteru, pećnici ili u tavi, a ako volite pikantnije premažite ga maslinovim Peperoncino uljem pa nasjecite na sitne kockice i pospite po juhi. I to je to, već je gotova i spremna za serviranje, a nije prošlo ni pola sata :)
*Peperoncino maslinovo ulje* ako nemate takvo gotovo ulje možete ga napraviti sami! U malu bočicu maslinovog ulja stavite 3-4 cijele chilli sušene papričice (pustite da odstoji 10ak dana i pusti svoju ljutinu u ulje) ili ako volite ljuće, papričicu usitnite pa imate ulje koje je odmah spremno za upotrebu :)
A sad brzo po žlicu!!
Koja divna juha i sve dobre namirnice, moze samo biti jako ukusana nista drugo. Volim brokule, a super mi je ovo za pravljenje chilli ulja.
OdgovoriIzbrišiDivne slike