četvrtak, 4. rujna 2014.

Pad Thai My Way

Vjerojatno ste na ovo već navikli, ne javljam se par mjeseci i onda evo je! Svaka 3 dana vas davi s nećim novim. Inspiracija dolazi u valovima pa se tako i ja pojavljujem, oprostite mi :) I dok ovo pišem, jedan desert čeka na slikanje, brašno čeka da postane kruh, a kupljen je i novi kalup u kojem ću sutra ispeći gluten free kolač. Ovo su samo recepti, fotografije s putovanja i londonskih lutanja čekaju posložene u folderima svoj text i finalni klik na 'objavi to više!'...

Vratimo se postu, ne znam jeste li imali priliku probati dobar Pad Thai, najpoznatije tajlandsko jelo? Ja se ne mogu pohvaliti da sam bila na Tajlandu i isprobala ga ali sam jednom, igrom slučaja, gledala tajlanđanku kako ga priprema u jednom našem, sad zatvorenom restoranu. Radila ga je malo drugačije nego što su ga naši priučeni kuhari radili, nije bio toliko sladak i više se osjetio češnjak, i da, vrlo bitno, nije plivao u umaku. Naime u Pad Thai ide dosta šećera kako bi se izbalansirala kiselina tamarinda i limete koji se dodaju u jelo. Po restoranima mi je obično presladak pa ga u novije vrijeme radim sama, onako da je više kiselkasto-ljutkast nego sladak. Svi vi kojima nedostaje tajlandski restoran u Hrvatskoj, dobra je vijest da sve sastojke možete nabaviti, čak i tamarind pastu u novim specijaliziranim dućanima poput Svijeta okusa . Zato, uzmite wok i u akciju!



Potrebni sastojci / 2 porcije

  • 200gr rižinih rezanaca
  • 150gr pilećeg bijelog mesa - vegeterijanci zamijenite meso tofuom!
  • 150gr repova škampa 
  • 2 jaja
  • 4 mlada luka
  • 1 manja mrkva (po želji, nije obavezna)
  • 100gr klica
  • par žlica suncokretovog ulja (može i neko drugo npr.kokosovo ali ne maslinovo!)
  • 3 češnjaka
  • limeta za serviranje
  • usitnjeni slani kikiriki

Pad Thai umak

  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 3 žlice tamarind paste
  • 3 žlice vode
  • 3 žlice ribljeg umaka
  • 2 žlice soka od limete
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žlice shirache - ljutog umaka ili jedan crveni chili
Extra tips  -> s umakom se možete igrati, više sladak, više ljut, manje kisel (smanjiti tamarind) i sl.
                 -> ako radite samo sa škampima, bez piletine, smanjite tamarind u receptu gore, moguće da će vam biti preintenzivno
                 -> na Tajlandu ne jedu puno mesa pa se zato u jelu pojavljuju jaja kao izvor proteina, piletina je kasnije došla u recept. U orginalu se dodaju sušeni škampi ali ne znam gdje bi ih nabavili. Tako i vi slobodno dodajte i oduzmite izvor proteina u ovom jelu, dodajte samo piletinu ili ubacite samo tofu i jaja.
                 -> probajte ne raditi više od 3-4 porcije (idealno je samo dvije) u jednoj velikoj tavi jer nećete moći postići toplinu pa će vam se sve 'zgnjecati'
                 -> zaboravite vilicu, jedite štapićima, puuuno je slađe ;)






Postupak:

1. Vrlo je važno da tjesteninu ne kuhate, rižine rezance jednostavno namoćite u toplu vodu na 30-45min dok malo ne omekšaju. Za to vrijeme nasjeckajte sve sastojke, piletinu i mrkvu na tanke trakice. U zdjelici smješajte umak.

2. Pripremite neprijanjajuću tavu ili wok i dvije kuhaće/drvene žlice/štapiće kojima ćete lakše i brže mješati sastojke u tavi. Važna je brzina kao i u svim stir fry jelima! Nema dugog kuhanja, povrće mora ostati hrskavo i jelo ne smije plivati u umaku.

3. U dobro zagrijanu tavu dodajte par žlica ulja i protisnuti češnjak, pa zatim redom piletinu, mrkvu i nakon 2min repiće škampa. Kada je na pola gotovo, dodajte rižine rezance i dva jaja u sredinu tave. Sve skupa izmješajte pa zalijte umakom, dodajte mladi luk i klice. Mješajte sve dok se umak ne reducira, a ako vam se čini malo suho i rezanci jos nisu al dente dodajte još malo vode. Jelo je gotovo kad su rezanci gotovi!

4. Odmah servirajte uz malo kikirikija, mladog luka, klica i krišku limete. Super je i hladno, pa ako ostane uvijek se može pojesti kasnije :)





Baš me zanima hoćete li ga zavoljeti kao ja :)

-Anja


Broj komentara: 7:

  1. Fotke su bomba! Kad nabavim sastojke moram isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga!! Sigurna sam da ce ti se svidjeti ;)

      Izbriši
  2. Nego, vidim da ste se "ponovili" - posuđe, daska... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam sigurna da smo se dobro skužile ahhah 'ponovili' kao kupili nove stvari ili 'ponovili' kao ja sam ponovila postav za slikanje ahhahha ugl, ako si mislila na ovo prvo jedino sto je novo je ona tava :D :*

      Izbriši
    2. Mislila sam kao ti i B. u smislu kupili nove stvari za kuhinju :) Ili, možebit, ponijeli sa sobom od kuće...
      Kako bilo, recept ću isprobati i javiti koliko je puta O. grabio :*

      Izbriši
  3. Slažem se za ocenu da je super ovo Tajlandsko jelo.Često ga,kao i salatu sa govedinom pravim.Ovde je Azijska populacija velika pa smo te srece da sve sastojke pa čak i one koji su sveži lako nadjemo.Inače možda je od pomoći da se sada mnogi sastojci , Azijski začini ,mogu pronaći on line kod naše blogokoleginice MIle koja takodje ima radnju pod nazivom Ruzmarin.Draga Anja nadam se da nećeš zameriti na ovoj maloj informaciji

    OdgovoriIzbriši
  4. Uf ovo izgleda taaaako dobro! Njam njam :)

    OdgovoriIzbriši