srijeda, 24. rujna 2014.

Salata Sa Smokvama i Gorgonzolom / Fig Salad With Gorgonzola

Svi su krenuli s jesenskim receptima pa da se pridružim jednom takvom salatom premda se još uvijek nadam da će toplo sunce izviriti i danas, i sutra, i prekosutra... I da će nas na terasi nekog londonskog coffee shopa u čudu gledati nakon što 2 sata ispijamo kavu i pričamo bez prestanka. Jučer smo moja susjeda Ana (da, imam susjedu splićanku :D) i ja jednom konobaru Škotu objašnjavale da je to skroz normalno in Croatia, zaboraviti na vrijeme uz dobru kavu i još bolje društvo. Možda jesmo daleko od kuće i nekad je zbilja teško, ali najčešće nema baš nikakve razlike...



_________________________________________________________________________________
Potrebni sastojci/2 osobe

  • 200g salate cikorije
  • 20-30g dobre gorgonzole
  • 2-3 svježe smokve
  • 20g oraha
Dressing
  • 1 žlica crvenog vinskog octa
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat papra i soli
  • 1 žličica meda
Postupak

1. Prvo na zagrijanoj tavi 1-2 minute tostirajte orahe, pazite da ne zagore pa ih odložite na stranu. 
2. Napravite dressing u zdjelici tako da dobro izmješate navedene sastojke.
3. Očišćenu cikoriju, narezanu na manje komade začinite dressingom u posebnoj zdjeli.
4. Servirajte na tanjur/tanjure, dodajte narezane smokve, razmrvljenu gorgonzolu i orahe. 

->ako ne volite ili nemate smokve pri ruci, probajte s grožđem, odlično je u kombinaciji s gorgonzolom!
_________________________________________________________________________________




_________________________________________________________________________________
Ingredients
  • 200g chicory salad
  • 20-30g crumbled gorgonzola
  • 2-3 fresh figs
  • 20g walnut halves
Dressing
  • 1 tbsp red wine vinegar
  • 3 tbsp olive oil
  • pinch of salt and pepper
  • 1 tsp honey
1. Heat a frying pan over a medium heat and add the walnuts. Stir continuously for 1-2 minutes, until warm, watching closely as they are easy to burn. Leave to cool.
2. Make the dressing by whisking all the ingredients in a small bowl.
3. Place sliced chicory in a large salad bowl and toss trough with the dressing.
4. Spoon the chicory on a large plate, then place the fig quarters on top. Finish by topping with walnuts and gorgonzola.

-> if you don't like figs you can easily replace them with grapes, they go great with the gorgonzola cheese!
_________________________________________________________________________________




Travel Girl Ana nekako te već vidim kako radiš ovu salatu i uz nju pijuckaš dobar voćni Prosecco ili muškat ;)

-Anja

3 komentara:

  1. Supeeer! Probaću sa grožđem! Kod nas nema takvih smokvi već samo one mekše, koje po meni, ipak ne pašu tako dbro uz sireve kao ove :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Salata je super, smokve su tako zahvalne i ukusne u ovakvim kombinacijama i jako lijepo mi sve skupa kod tebe izgleda. Uživaj u kavicama sa susjedom :), lijepo je da ste se našle daleko od doma i da možete zajedno podijeliti lijepe trenutke Londona.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve znaš :)
    A fotke su opet i iznova <3

    OdgovoriIzbriši