Potrebni Sastojci/22-24 okruglice
- 350g bijelog pilećeg mesa
- 1 mrkvica
- žličica vegete
- celer
- list peršina
- 2 mlada luka
- 150g kuhane riže
- sol, papar
Bešamel Umak
- 1 žlica brašna
- 2 žlice ulja ili 25g maslaca
- 200ml mlijeka
- muškatni oraščić
1. Bijelo pileće meso stavite kuhati kao da kuhate malu juhu. Ubacite mrkvu, peršin, celer, vegetu pa kuhajte dok piletina ne omekša.
2. Za to vrijeme skuhajte rižu i ohladite ju te napravite bešamel umak. U tavici na 2 žlice ulja popržite žlicu brašna dok ne zamiriši i počne lagano tamniti pa ulijte mlijeko i miješajte dok se ne zgusne. Ugasite vatru pa dodajte muškatni oraščić, papar i sol.
3. Rashlađenu piletinu nasjeckajte najsitnije što možete pa izmješajte sa rižom, bešamel umakom i nasjeckanim mladim lukom i usitnjenim listom peršina. Dodajte još začina po želji.
4. Formirajte manje kuglice pa ih uvaljajte u brašno, jaje pa u krušne mrvice i pržite u ulju na srednjoj vatri dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Servirajte uz umak po želji.
*** Ja sam ovdje poslužila uz umak od šampinjona. Nemam točni recept jer sam improvizirala putem :D Ali ništa komplicirano, dinstate nasjeckane gljive na mladom luku i češnjaku, uz dodatak maslaca, začinite mljevenom crvenom paprikom, dodate peršin, sol i papar i kada su gljive omekšale usitnite ih štapnim mikserom pa dodajte žlicu kiselog vrhnja i umak je gotov. Dok sam ih jela, pale su mi na pamet još razne kombinacije umaka mmmm morat ću jedan post samo o umacima napisati :)
Divne su, volim tvoje prezentacije hrane. Nisam ih sama probala, ali sjeticu sa mozda kad ostane rize drugi put. Prekrasno
OdgovoriIzbrišiHvala ti! Riža ili ako ostane pire krumpira :D
IzbrišiVeć sam se pitala di si! Nema švercanja, do kraja tjedna barem još dva posta inače će mi doma svi biti gladni jer ne znam kaj da kuham :)))
OdgovoriIzbrišiBila bolesna pa 'svratila' do Dubrovnika :D Ovo ce Luc voljeti kad malo poraste, sigurna sam ;)
IzbrišiPravila sa tikvicama itd..sa rižom nisam, mislim da su super!
OdgovoriIzbrišiHvala ti, sve su se pojele!
IzbrišiJako lijepo i fino, ovaj umak mi se isto sviđa, mislim da je kombinacija predobra. Baš ću probati jedan dan za ručak :) Inače takve okruglice još nisam probala, a kombinacija je zapravo baš pristupačna, a opet je malo drukčije. :)
OdgovoriIzbrišiGljive u svim kombinacijama, jel tako? :) Probaj, jednostavno je, ali bolje su hladne, svi smo to zakljucili :)
Izbrišiovo je predobro, jako fino!
OdgovoriIzbrišiHvalaa :)
Izbrišijao ovo je super, skoro sam pravila nesto slicno ali ovo cu sutra da isprobam ako stignem!!! Divne su!
OdgovoriIzbrišiI jesi pravila? :) Hvala ti :*
IzbrišiHej, ovo je divno. I ja sam radila kuglice od riže, al umesto piletina sa baby mocarelom u sredini. Kombinacije su brojne, a sa tek piletinom, mogu misliti. Prelepo prezentovano, meni se dopada kao klopa za goste na ručku, jer se svi pozitivno iznenadev i nije uobičajeno. Bravo
OdgovoriIzbrišiMini mozzarelle da da mljac, pale su i meni na pamet, ali znala sam da ce se ovo sluziti hladno pa sam odustala, volim da se rastezeee haha :D Hvala ti draga, bas sam sretna jer ti se svidjelo :))
IzbrišiMmm, izgelda jako divno :).
OdgovoriIzbriši:)) Hvala ti!
IzbrišiDivno, mnogo mi se dopadaju.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je :)) Hvala!
IzbrišiJa mislim da ove tvoje okruglice izgledaju i više nego "appetitlich" i baš vrlo slasno i fino! Super slikice!
OdgovoriIzbrišihehe ajde bas super da je tako :))
Izbrišiprekrasne zlatne kuglice, umak mi se posebno svuđa
OdgovoriIzbrišiHvala ti Tamara, sa gljivama se ne moze fulati, zar ne? ;))
Izbrišiprekrasno, predivno, sigurno i preeeeukusno, šteta što nemam vremena isprobat to sve, al pratim te i uživam
OdgovoriIzbriši