nedjelja, 23. veljače 2014.

Brancin Bruschette

Baš se zgodno poklopilo da će ovaj recept biti prvi povratnički post, a ujedno i gostovanje kod drage, uvijek nasmijane Sanje na blogu Domaćica :) Hvala joj na pozivu povodom njenog prvog blogorođendana!

Prije početka posta zapitala sam se dobro koja je razlika između bruschetta i crostina? Jel vi radite razliku? Mislim, meni je skroooz svejedno kako se zove sve dok hrska, miriši na češnjak, a kad zagrizem nadjev pada uokolo koliko ga je :D Ali google zna razliku, talijani isto. Bruschettom se smatra svaki zapečeni kruh, onako malo krupnije rezan, fino prepečen pa natrljan češnjakom, svježom rajčicom, zaliven maslinovim uljem. Crostini su manje i tanje šnitice, obično nekog baguetta, također fini hrskavi ali s nadjevom gore. Onda sam još malo istraživala i zaključila da je to sve isto samo je bruschetta velika, a crostini maleni :) Uvijek treba pojednostaviti stvari. Piše i da su nastali tako što su siromašni talijanski seljaci koristili štite zapečenog kruha umjesto keramičkih tanjura. Evo, i talijani su znali pojednostaviti stvari. Imali su manje prljavog suđa, a osmislili su ovaj mali zalogaj koji me uvijek iznova inspirira na nove kombinacije okusa...



Potrebni sastojci/8-10 bruschetta

kukuruzni baguette (biti će hrskaviji ako je barem dan star)
Cromaris marinirani brancin - jedno pakiranje
šaka svježe rikule
kapari
malo pelata (u nedostatku domaće rajčice)
limunov sok
češnjak
kvalitetno maslinovo ulje
svježe mljeveni papar

-> dobila na poklon ( hvala Tea ;) )kremu od aceta balsamica iz Italije pa sam kasnije dodala i nju, odlično je funkcioniralo!


Postupak

Baguette narežete na tanke ploške (1-1,5cm) pa prepecite u tosteru ili pećnici. Za to vrijeme izvadite marinirani file na dasku pa nožem narežite na tanke prutiće. Kada ste kruh prepekli (treba biti lijepo hrskav) pustite ga da se temperira pa natrljajte s malo češnjaka i po želji istrljate s malo pelata (na ljeto s domaćom rajčicom). Zatim na svaku šnitu stavite malo rikule, kapara i prutiće brancina. Začinite dodatno s malo svježe mljevenog papra, limunovog soka, maslinovog ulja...rashladite bijelo vino i poslužite :)

Sanja, nadam se da ti se sviđa što sam ti pripremila, znam da voliš sve što je jednostavno i fino :) 
















3 komentara:

  1. divota jedna i pozdrav ti leti iz Toskane ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divne su bruschette i fotke. I jako mi je drago da si se vratila :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Upravo pročitah post na Sanjinom blogu... super slike i super recept

    OdgovoriIzbriši