Haloumi sir, slani, škripavi i izrazito popularan u Londonu. Kombiniraju ga s mesom, povrćem, stavljaju u salate, rolaju ga u tortillama zajedno s janjetinom... ovo je bilo moje prvo kombiniranje s njim u kućnoj radinosti pa je kombinacija vrlo jednostavna, a nakon ovog photosessiona radila sam ju još par puta pa sam tako otkrila savršenu kombinaciju sa svježom mentom ili s dodatkom svježe čili papričice. Ne znam jel volite tu kombinaciju ali svježa menta savršeno prati slane sireve poput fete ili haloumija pa se nadam da ćete isprobati ;)
Potrebni sastojci za 2 osobe
200g filetina (bijelog pilećeg mesa)
6 šnita haloumi sira (malo manje od jednog pakiranja)
svježa salata (rikula, radić...po želji)
rajčice
10ak crnih maslina
1 zreli avokado (taman izvana i mekan na dodir)
1/2 manjeg ljubičastog luka, što tanje nasjeckajte kolutove pa ih zalijte s malo limunovog soka da izgube na jačini
Dressing za salatu
3 žlice jogurta (grčki po mogućnosti)
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice limunovog soka
mrvicu svježeg češnjaka
1/2 čajne žličice senfa
1 žlica svježe sjeckanog vlasca ili svježe mente koja savšeno paše uz slane sireve
svježe mljeveni papar
-> dobro povežite navedene sastojke, ako vam nedostaje kiseline dodajte još limuna, a ukoliko vam se dressing čini pregust dodajte malo vode
Priprema
1. Operite salatu pa ju rasporedite po tanjurima. Dio dressinga prelijte odmah po zelenoj salati, a ostatak na kraju.
2. Poslažite rajčice, masline, avokado izdubite žlicom pa samo u grubo usitnite, dodajte tanko sjeckani luk.
3. Zagrijte grill tavu, dodajte žlicu maslinovog ulja pa na visokoj temperaturi izgrilajte prvo piletinu pa zatim haloumi. Piletini će biti potrebno oko 2-3min sa svake strane, nemojte ju presušiti, mora ostati sočna. Halumi je gotov čim dobije zlatno smeđu boju izvana.
4. Prelijte ostatkom dresinga, dodajte još svježe mente i sitno sjeckanog čilija po želji i odmah poslužite, važno je da se haloumi posluži što prije jer hlađenjem se vrača u svoju gumenu formu :)
EXTRA TIP: ja nisam isprobala ali mi je Iva došapnula da se škripavac isto jako lijepo može izgrilati bez da se rastopi! Što je super ako ne uspijete nabaviti haloumi u Lidlu. Iz Interspara su javili da nemaju haloumi ali imaju sir za grill Akaida pa možete isprobati njega. Također, salata će biti jednako ukusna ako izbacite piletinu!
Idealna salata za ljetne večeri!
Uživajte,
Anja
Haloumi je divan sir za ljeto, gril i salate. Krasna salata :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti :) Super je da, pogotovo kad se kombinira s nekim osvjezavajucim dressingom mmm
IzbrišiSuper izgleda. Šteta što haloumi sira nema za kupiti kod nas. Usporedbe radi on je nešto popput kuhanog sira? Barem me teksturom na njega podsjeća.
OdgovoriIzbrišiDraga Petra, u Lidlu su redovito imali haloumi dok sam zivjela u RH? Ali upravo zato sam i napisala da ako ne možete naci haloumi u svojoj blizini nabavite dobar škripavac ;) Drago mi je da ti se sviđa!
Izbrišijako lijepa kombinacija
OdgovoriIzbrišipodsjeća me na škripavac
To sam i napisala gore ;) Oboje škripe pod zubima i mogu na grill jedino što to rijetko prakticiramo sa škripavcem... :*
IzbrišiOvo je fantastično! Čula sam za taj čuveni halumi koji se može peći i grilovati, ali ga nikada nisam probala...
OdgovoriIzbrišiOnda je vrijeme da ga isprobaš :D Ako ga ne nadjes isprobaj sa škripavcem, jako su slični ;)
IzbrišiOdlična ti je salatica. Ja već godinama jako često spremam halumi i obožavam ga. Čak imam i polu-pripremljen post o nekim načinima na koji ja volim da ga spremam. Fantastičan dressing! :)
OdgovoriIzbrišiPolu-pripremljen haha ovo mi je poznato ;)) Joj super mi je haloumi bas sam se navukla, jedini je problem sto se decku nije svidio, a jedino njemu kuham od kad smo ovdje haha :D
IzbrišiObožavam fetu, ali nikada nisam kombinirala sa mentom. Salata izgleda kao super lagani ljetni obrok!
OdgovoriIzbriši