ponedjeljak, 15. travnja 2013.

Proljetna Riža

Što s rižom kad dosadi? Obojate ju u drugu boju :) Tako sam ja nedavno dobila inspiraciju u obliku žute i razveselila svoje ukućane koji su sada skroz navučeni  na ovaj pikantni prilog. Zgodno je što rižu možete skuhati dan-dva ranije, čuvati u hladnjaku i kad ogladnite ili kasno dođete s posla samo bacite željenu količinu na zagrijanu tavu s ostalim začinima i sve je gotovo za 5 minuta!

DSC_0079

 

Potrebni sastojci/4 osobe



  • 250g Basmati riže

  • 2-3 mlada luka

  • 2 češnja češnjaka

  • 3 žlice sezamovog ulja

  • 2 žlice suncokretovog ulja

  • 1 žličica kurkume

  • 1 žličica currya

  • 1 žličica đumbira

  • prstohvat chilli praha ili više ako ste fan ljutog :)

  • 2-3 žlice soja sosa

  • svježe mljeveni papar


-> ukoliko volite više začinjeno mjere 'podebljajte'!
DSC_0009


Postupak:


  1. Basmati rižu skuhajte prema uputama na kutiji, nemojte ju raskuhati, radije ju maknite s plamena dvije minute prije nego je skroz gotova pa drvenom kuhaćom rasporedite po tacni/velikom tanjuru da se prestane kuhati te kako bi se što prije prosušila i rashladila. Takvu rižu možete spremiti u posudu za neki drugi dan ili odmah nastaviti sa daljnjom pripremom.

  2. Nasjeckajte mladi luk i protisnite češnjak.

  3. Zagrijte ulje na tavi s neprijanjajućim dnom, dodajte luk i češnjak, kratko popržite pa dodajte rižu i sve začine odjednom!

  4. Uz stalno miješanje pržite rižu nekoliko minuta dok se skroz ne prosuši, odnosno malo zapeče.

  5. Servirajte vruću uz salatu od slanutka, rotkvica i bučinog ulja, grill pileći file, to je primjer kako smo mi zadnji put kombinirali ali mogućnosti su brojne :) Uživajte u suncu na tanjuru!


DSC_0081

Broj komentara: 8:

  1. Zdravo,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

    OdgovoriIzbriši
  2. I want to send you an award for most helpful itenrnet writer.

    OdgovoriIzbriši
  3. Very nice! I usually don't like mango in my deesrsts & I hate sorbets, sorbet is fake ice cream haha, but surprisingly this flavor was good. It's not really a smoothie, more a blend of the apricot ice cream & mango sorbet. Go try! Yums.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and staritng a new project in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a outstanding job!

    OdgovoriIzbriši
  5. UMR1H0 , [url=http://dddapsnmiudc.com/]dddapsnmiudc[/url], [link=http://auyxirhtubuq.com/]auyxirhtubuq[/link], http://cbngyswmlthm.com/

    OdgovoriIzbriši