subota, 25. kolovoza 2012.

Sušene Rajčice

Što napraviš kada dobiješ 5kg domaćeg šljivara, a hladnjak je već ionako prenatrpan? Opereš, očistiš, narežeš kilu-dvije i ubaciš u pećnicu na sušenje! Možete ih sušiti i na suncu, ali za to je potrebno malo više strpljenja kao i određeni uvjeti :) Nije zahtjevno, jedino što ćete potrošiti malo struje i dodatno zagrijati stan/kuću, stoga, upozorite ukućane :) U ovom postu opisat ću postupak sušenja u pećnici čijim sam rezultatom iznimno zadovoljna! Dok ovo pišem pola teglice već je nestalo, a nova je u pripremi...



Potrebni Sastojci

  • 1,2kg mesnate rajčice/ja sam radila sa šljivarom
  • svježi ružmarin
  • 7-8 češnjeva češnjaka
  • svježa majčina dušica/timijan
  • 1-2dcl maslinovog ulja
  • sol
  • papar 
+

  • papir za pečenje
  • staklena teglica od 500ml
1. Operite rajčice pa ih narežite na četvrtine. Birajte rajčice podjednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekle. Poslažite ih na što veći protvan/lim/škrovadu na koji ste prethodno stavili papir za pećenje, lagano posolite, popaprite i poškropite maslinovim uljem. Između rajčica ubacite neoguljeni češnjak i par grančica ružmarina.

2. Idealno bi bilo kada biste imali pećnicu sa ventilatorom radi bržeg sušenja. Zagrijte ju na 100oC i sušite rajčice otprilike 3-4 sata. Zatim ugasite pećnicu pa ih ostavite još nekih pola sata unutra da se lagano hlade.

3. Teglicu dobro operite pa ju sterilizirajte na način da ćete ju staviti u pećnicu na 50oC/10min kako bi se potpuno posušila. Izvadite ju da se ohladi.

4. Rajčice poslažite u staklenku, bacite ružmarin s kojim su se pekle i dodajte svježi ružmarin i majčinu dušicu. Pečeni češnjak ostavite među rajčicama jer i on je super ukusan kada ga se oguli :) Zalijte maslinovim uljem dok skroz ne prekrije rajčice, poklopite i tako pripremljene možete čuvati u hladnjaku i nekoliko mjeseci ako ih naravno prije ne smažete :)

-------> Ja nisam dugo izdržala, već sam ih drugi dan bacila na bruschettu :D Prepekla sam šnite kruha sa mozzarellom, sušenim bosiljkom i origanom, dodala rajčice, rikulu i malo svježe naribanog parmezana! Sutra ću probati sa mariniranim inćunima....jedva čekam! :)




Broj komentara: 26:

  1. Snack za prste polizat! Ja više ne znam šta mi je ljepše, ova rastopljena mozzarela il aromatične rajčice :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)) a bas je! Jučer sam probala sa fetom pršuta gore mmmm super da ti se sviđa ;))

      Izbriši
  2. Joj! Jako volim sušene rajčice i dobre su! Slike su genijalne, kao da su mi pred očima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni su totalno otkrice! :) Svaki Dan smisljam novu kombinaciju s njima! Hvala ti ;)

      Izbriši
  3. Prekrasno. To mi je još u planu, nadam se, da ču imati vremena :):

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo u pecnicu ubacila jos dva pleha puna rajcica :) Nađi vremena za njih, nema bolje meze ;))

      Izbriši
  4. Upravo sam se vratila s rucka od prijatelja koji imaju krasan vrt iz kojeg sam donijela nesto voca i povrca. To me podsjetilo na jedno ljeto pred par godina kad su mi ostavili kucu na cuvanje i kad sam im spremila ovakve rajcice. I sebi maznula teglu-dvije, za trud, jel :) Uzivaj, divno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Preporuci me prijateljima, odlicna sam u cuvanju kuca sa lijepim vrtovima :D A i sušim rajcice u slobodno vrijeme hahah hvala ti, nova dva pleha se upravo suše u pecnici ;))

      Izbriši
  5. Ovo je zaista nešto posebno, pravim i sama i jako volim :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično, sušila sam ih i ja..Jako ih volim!

    OdgovoriIzbriši
  7. Koji divan post, slike ocaravajuce. Nista ljepse od susenog paradajza, ja ga mogu jesti uvijek i u sve ga volim mijesati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj baš lijepo da tako misliš o mojim fotkama <3 Sušene rajcice su toliko dobra stvar da ih ne mogu dovoljno nahvaliti :))

      Izbriši
  8. Kakve primamljive fotke!!! Sada bi se udavila u onoj teglici:):)
    Ne smem propustiti priliku ovog leta da ovo napravim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvalaaa ti :)) Samo ih ubaci u pecnicu i zaboravi na njih nekoliko sati, a onda meze mezice mmmm Nadam se da ces imati prilike ;)

      Izbriši
  9. uh, meni su sušene rajčice premija, obožavam ih! krasne ti fotke

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 'Premija' zgodno receno :)) I ja se navukla skroooz! Hvala ti puno ;)

      Izbriši
  10. obožavam sušene pomidore,
    ne znam zašto mi se uvijek činilo da je komplicirano!??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nikako! Evo ja ih radila prvi puta i za par dana ponovila postupak :) Isprobaj, oduševit ćeš se i rezultatom i sa jednostavnoscu pripreme ;))

      Izbriši
  11. Odgovori
    1. Hvala ti :)) Zbilja je, evo vec naceli drugu teglicu...svi se navukli :)

      Izbriši
  12. I ja bi ih smazala ovako mirisne s ružmarinom, češnjakom i domaćim maslinovim uljem! Stvarno je jednostavno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A volimo kad je jednostavno, a ukusno, jel tako? :))

      Izbriši
  13. Bas skoro gledam neke bruskete sa rukolom i susenim rajcicam ali nikako da ih i sama napravim...dobro podsecanje....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da si se sjetila napraviti ih za vikend ;))

      Izbriši