četvrtak, 3. srpnja 2014.

Taste of London



Prvi festival hrane u Londonu uspješno obavljen! Taste of London ili 'foodie wonderland' kako mu tepaju smješten u Regents parku zbilja raj za gurmane. U pet dana trajanja imate priliku isprobati preko 160 jela iz trenutno najpopularnijih Londonskih restorana, njih 40ak. Meni dovoljno :) Ali to nije sve, imate priliku i upoznati neke od cijenjenih svjetskih chefova poput Renea Redzepija, Michel Rouxa, Andre Garretta....i još mnogo imena koje tek pokušavam upamtiti i povezati ih s restoranima pa nema nekog smisla da ih nabrajam :)  

Partners in crime :)
Održavale su se i razne kuharske radionice, neke su držali i navedeni chefs, ali nismo uspjele dobiti mjesto. Kao i sve u Londonu već je sve bilo rezervirano za neke brže od nas. Next time bit ću u toj grupi, a do onda idemo u Taste Bank da kupimo crowns i isprobamo što više jela cijenjenih kuhara. Tko, šta? Da, festival ima svoju valutu pa tako morate u banku gdje lijepo svoje funte zamijenite crownsima kako bi se pojednostavio cijeli proces plaćanja.

Trudila sam se što više fotkati pa su me cure stalno gubile, kao takva nisam neko društvo haha pa smo zastale na cideru i tamo zapele duže vrijeme. Naime, nakon što su nam stavili slušalice na uši i ubacili u silent disco zaboravile smo radi čega smo zapravo došle i samo nastavile plesati. Kako je to dobra fora, svatko sluša što mu odgovara pa tako i svatko pleše u nekom svom ritmu usred parka, presmiješan prizor :) 

Ok, dosta priče, ionako je teško prenesti dojmove u par rečenica pa se nadam da će fotke odraditi bolji posao ;)



Radionica za koju eto nismo uspjele uloviti mjesta

Hot hot hot



Le Gavroche - Michel Roux - puy lentils and smoked chicken ballotin with sweet and spicy pepper mayo

Fino nam je Michel skuhao
Školica

Ekipa iz Sushi Sambe - restorana koji se nalazi na 39om katu Heron towera (japanska, peruanska i brazilska kuhinja)

Sangria that way!
Andre Garrett 
Andre Garrrett - Glazirani svinjeći obrazi u kremastom krumpiru i parfe od kikiriki maslaca sa slanom karamelom i malinama

Mjesto gdje smo zapele :)

Partaaaaay
Sixtyone - Goveđi obrazi u kobasici od goveđeg repa na pireu od celera
Sixtyone - Hrskava kamenica iz Dorseta 


L'Autre Pied - Janjeće rame s ketchupom od crvene paprike, pire od patlidžana, sušene crne masline
Assado - sporo kuhana hobotnica marinirana s chillijem, dimljenom paprikom i češnjakom na hrskavom toastu
Mahiki experience - poznati cocktail bar




Za vas odabrale, isprobale i poslikale četiri hrabre kušačice ;)


Za vas malo odvažnije, a znam da vas ima klik na link za recepte poznatih chefova sa Taste of London :)

Pozdrav svima,

Anja



























ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

Salata s Avokadom i Svježim Krastavcima

Ljeto stiže, dani rošitlja isto! Vrijeme je da se opremite receptima za jednostavne i svježe salate koje će dobro pasati uz grill meso ili ribu. Hrskava radi svježih krastavaca, a opet kremasta radi dodatka avokada i feta sira. Ako su vam dosadile grčke i šopske probajte s malo drugačijim sastojcima, kombinacijom voća i povrča!

Ako niste znali, avokado je voće :) I to jedno od najzdravijeg koje možete naći. Bogato vlaknima pa ćete duže ostati siti, magnezijem i kalijem, dobrim masnoćama koje čuvaju vaše srce, snižava visok tlak, a čak ga možete koristiti i kao masku za lice, hidratizira i pomaže kod opeklina.

Namažite ga toast pa pokapajte s limunom, maslinovim uljem, začinite soli i paprom, ili na brzinu složite poznati umak guacamole po receptu Helene s bloga Marina kuharica s chillijem, rajčicama i korijanderom. Avokado ima bogatu kremastu teksturu i ne baš intenzivan okus pa se tako super snalazi u slanim ali i slatkim kombinacijama. Možete ga čak i koristiti u nekim kolačima kao zamijenu za maslac! Ok, a sad idemo na recept, dosta priče, mislim da sam vas uvjerila da ga isprobate ako već niste ;)



Potrebni sastojci:


  • 2 zrela avokada (moraju biti mekaniji na dodir, tamne jednolične boje)
  • 2 manja krastavca
  • 100gr feta sira
  • mladi luk
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice soka od limuna ili limete
  • malo naribane korice limuna
  • papar
  • timijan, svježi vlasac, bosiljak -> odaberite začinsku travu koju najviše volite, svježu po mogućnosti ;)
  • ako volite kiselije dodajte i žlicu bijelog vinskog octa
-> ako volite ljuto, ubacite i malo svježeg chillija ;)

1. Pripremite zdjelu, očistite krastavce, ako su zbilja svježi i kora im nije prečvrsta ne morate ih guliti, samo ga razrežite na pola pa žličicom izdubite sredinu. Ovo je zgodan trik da izbjegnete onu suvišnu vodu u krastavac salati. Nasjeckajte na manje komade i ubacite u zdjelu.




2. Avokado prepolovite i izvadite veliku okruglu košticu iz sredine. Ako je avokado dovoljno zreo trebali bi ste ga lagano izdubiti žlicom. Ja ga prvo zarežem nožićem da dobijem kockice dok je još u kori, pa izdubim žlicom u zdjelu. 

3. Sitno nasjeckajte mladi luk, razmrvite fetu ili ju isto narežite na kockice. Sve skupa izmješajte pa napravite dressing od 4 žice maslinova ulja, 2-3 žlice imunovog soka, papra, začinske trave po izboru i ocat po želji, možete ga dodati i kasnije kad vidite koliko vam kiseline odgovara. Feta bi trebala biti dovoljno slana pa vam sol ne treba.

4. Salatu poslužite hladnu, uz grill meso ili ribu (losos npr.), također ju možete poslužiti na zelenoj salati kao prilog ili lagani obrok. 





Nadam se da će vam se svidjeti ovaj prijedlog kako avokado ubaciti u svakodnevnu prehranu, uskoro stiže i slijedeći ;)

Uživajte,

Anja


petak, 6. lipnja 2014.

Eggs Benedict

Prošlo je dosta vremena od mog zadnjeg recepta pa sam za ovaj prvi odabrala nešto malo drugačije, posebnije, baš za vas! Da se vikendima malo počastite, iznenadite sebi dragu osobu i uživate kao da ste na doručku u nekom finom hotelu. Zašto ne? Zaboravimo nekad ugađati sami sebi, zaboravimo da i 'običan' vikend doručak može biti poseban trenutak. Potrebno je samo par kvalitetnih sastojaka, dobre volje i malo mašte za lutanje nekim dalekim mjestima....

Eggs benedict možete poslužiti kao doručak ili brunch

Potrebni sastojci / 2 porcije

  • 4 svježa jaja
  • *2 peciva
  • dimljeni losos
  • svježi vlasac
Hollandaise umak
  • jedan žutanjak
  • 2 žlice vode
  • 50gr maslaca
  • prstohvat kajenskog papra (ili svježe mljeveni papar)
  • 1-2 žlice limunovog soka
*eggs benedict obično se priprema s pecivom koje se zove english muffin, nažalost mislim da njega nema za kupiti u RH ali vi možete koristiti koje god vama odgovara. Najsličnije gustoj teksturi i slatkastom okusu moglo bi biti neko dobro burger pecivo ili meka pletenica koju ćete onda izrezati u manje komade pa lagano tostirati. Pecivo mora ostati meko, nemojte ga presušiti!

Postupak:

1. Pripremite mali lončić pun vode i zdjelicu u kojoj ćete na pari iznad lončića pripremiti hollandaise umak. Žutanjak i dvije žlice vode lagano izmutite pjenjačom, nakon minute-dvije dodajte kockice maslaca, sok od limuna, prstohvat kajenskog papra pa miješajte dok se maslac ne otopi. Ako vam se čini pregusto dodajte malo vode. Stavite na stranu. 

2. Zagrijte vodu u posudi, a za to vrijeme pripremite jaja kao što je prikazano na slici. Komade prozirne folije stavite u šalice, pa ih lagano namastite s kap-dva ulja kako se bjelanjak ne bi zalijepio prilikom kuhanja. U svaku šalicu stavite jaje pa pažljivo skupite krajeve folije i dobro ih povežite. 



-> ovaj postupak s folijom je fora tako da ne uprljate lonac s bjelanjkom i da se ne naživcirate odmah u rano jutro s poširanim jajima :)  Poširana jaja se inače rade u loncu punom vode u koji ste dodali malo octa, mješanjem kreirate mali vir pa u sredinu ubacite jaje i kuhate 2-3min pa odstranite višak bjelanjka i poširano jaje je gotovo. Odabir postupka ostavljam vama ;)



3. Kada je voda zakuhala vrijeme je da stavite jaja u nju i počnite mjeriti 2,5-3min. Ako voda previše kuha malo smanjite temperaturu. Također, u startu, dok se bjelanjak ne stegne na vrhu vjerojatno ćete morati pridržavati svoje zamotuljke kako se ne bi odmotali.

4. Kada su prošle 2,5-3min (žutanjak mora ostati tekuć!)  izvadite jaja iz vode, škarama odrežete višak folije pa nježno odmotajte jaja.

5. Peciva lagano prepecite, posložite ih na tanjure, na svaki dodajte malo dimljenog lososa (ako ga baš ne volite stavite malo šunke ili slanine, može i svježi špinat kojeg ste lagano 'pofurili'), na svaki dodajte jaje pa prelijte sa žlicom-dvije hollandaise umaka. Malo svježe mljevenog papra ako volite i obavezno posipajte svježim vlascem!





Ne zaboravite uživati u ovom luksuznom doručku, a ako vam ne uspije iz prve, pa što sad, priznajem, nije ni meni, prekuhala sam jaja i umak je bio previše kiseo, a i zaboravila sam kupiti vlasac :) 

-Anja


ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

Je li ovo naš novi dom?

Preselili smo. Službeno je, a i dalje tako neobično, kao da razgovaramo o nekim drugim ljudima, nekom drugom paru. Kao da nije za stalno, već kao da smo na nekom dugom izletu. Možda se tješim, bježim od nostalgije i osjećaja da mi nedostaju ljudi koje volim, a možda je jednostavno sve sjelo na svoje i od prvog dana osjećam da je ovo moj novi dom i da će sve biti dobro? 



Polako se navikavamo, na naše nove uloge, novi stan, nove susjede, novi kvart, novu klimu, nova pravila... Puno je 'novog' to je sigurno! Takvi novi dani su jako zanimljivi i brzo prolaze, svaki dan otkriješ novu ulicu, novo mjesto za popiti kavu (wi-fi mjesta gdje te neće potjerati nakon što već 2 sata sjediš sam i piljiš u svoj mobitel), kao i mjesta gdje se više nećeš vratiti, novu aplikaciju za naručiti povoljniji taxi, zaboraviš da ti je Oyster prazan pa naučiš žicati vozača u busu da te pusti jer se voziš samo 3 stanice...čak su i dani bez interneta i televizije brzo prolazili, naučiš puno stvari sam o sebi, družiš se sa svojim mislima, više čitaš, više razgovaraš, više šećeš... 

Obvezna literatura :)
Novi kuhinjski počeci

Neki dan spojili su nam internet, nakon punih mjesec dana u stanu, a dan nakon stigla je i televizija, tišina je nestala i krenule su internet narudžbe! To sam čekala :) Za razliku od Zagreba ovdje nemamo auto i nakon što smo iskusili vožnju busom iz Ikee, natrpani svime što smo fizički mogli prenesti do stana, spas smo pronašli u online narudžbama. Većinom su besplatne, birate vrijeme kad želite dostavu, a i ako vas nema kod kuće u zgradi postoji concierge koji će preuzeti paket za vas i o istome vas obavijestiti. Nakon drndanja u busu od Ikee ovo je pravo osvježenje, u petak sam čak i namirnice naručila i dočekala svoju prvu Waitrose dostavu :)

Živimo u novoj zgradi u blizini Citya, susjedi su nam kinezi, rusi, francuzi, britanci...barem ovi koje sam do sada srela u stubištu ili upoznala u liftu. Da, svi vam pruže ruku u liftu i kažu par riječi o sebi i kad su uselili, jako lijepo. Polako se navikavam na novu kuhinju, drugačije okuse, nove namirnice i nakon ovog posta, obećajem, stiže post s receptom. Od kad smo ovdje uživamo u raznim varijantama doručka pa bi voljela neke od tih ideja podijeliti s vama ako ste za? Vikendom treba uživati pa zašto ne početi od bogatog doručka.

Moram se pohvaliti da sam u međuvremenu upoznala i nekoliko hrvatica koje žive u Londonu, svaka sa svojom životnom pričom, neke sam sama kontaktirala, a neke su pronašle mene. Neobično je to, nalaziš se s ljudima koje nikad prije nisi vidio, sjednete i pokušavate u sat vremena ispričati svoje životne priče, želiš se svidjeti, ne želiš biti dosadan... ma znate, kao da ste izašli na blind date haha 
Ali opet, koliko je to iskustvo zapravo nezgodno toliko ste sretni jer ste u velikom nepoznatom gradu našli još nekog 'svog'.  

Jedan od mnogih pubova na putu od Notting hilla prema Kensingtonu


Vikendima i dalje ležimo na zelenoj travi, obilazimo parkove (da, uvijek postoji još neki park koji niste vidjeli), food markets (da, uvijek postoji još neki food market koji niste posjetili), lovimo sunce i istražujemo ponudu rooftop terasa. Planiramo vikend izlete, sljedeći su Bilbao i San Sebastian sa svojom bogatom ponudom tapasa, a dobro znate koliko ih volim. 

Brighton na jugu Engleske smo trebali posjetiti ovaj vikend ali stigli su nam prijatelji s tog istog juga pa smo se ipak odlučili na istraživanje noćnog života. Tako smo ga dobro istražili da će nedjelja u Brightonu pričekati neku drugu nedjelju, neku trijeznu odmornu nedjelju...

Oldtimer ljepotica
Kensington Roof gardens pogled
Whole Foods najfiniji piknik u Kensington gardens

Happy Sunday
Špijuniram iz zasjede








Idemo do kraljice na čaj



Royal Albert Hall u daljini

Iz ovog posta savršeno je jasno da vam nisam dugo pisala pa sam o svemu htjela napisati barem nešto, ali to je nemoguće. Toliko je toga što vam želim pokazati, ispričati da je jednostavno nemoguće natiskati u jedan post, a da vas količina teksta ne prestraši.

Fotoaparat je ovdje, kuhinja je opremljena, internet je in the house, spremna sam za nove postove iz novog grada!

Zahvaljujem svima što ste i nakon dvije godine i dalje ovdje i pratite me, bez obzira na pauze nekad dulje i od 3 mjeseca i bez obzira što u zadnje vrijeme više pišem nego kuham.

Hvala vam <3

subota, 22. ožujka 2014.

Green Green Grass

Nisam više pokušavala peći biftek u hotelu. Nisam ozbiljno. Bila sam previše zauzeta potragom za dobrim mlijekom i jestivim jogurtom. Nije lako kako se čini, mlijeko ima okus po plastičnoj boci, a od jogurta imate vrlo malen izbor: grčki i onaj s 0% masnoće. Na to se naježim, kakvih 0% masnoće?? Vjerojatno gledate Jamie Olivera pa ste možda zamjetili onaj Yeo 0% jogurt koji koristi. Kupila sam ga, to je nešto strašno. Jamie iznevjerio si me, opet. Nakon toga kupila sam neki organic i mislim da ima šećera unutra. Stoji u frižideru, nitko ga ne želi. Pretužno. S mlijekom sam imala malo više sreće, nakon što sam isprobala sva 'svježa' krenula sam na 'trajna' i tamo sam našla, ponovno organic, imena Moo, mlijeko koje ima okus kao i naše trajno mlijeko. Bio je to sretan dan :) 



Sretni su mi i vikendi, kad lutamo gradom skupa. S vremenom smo zbilja imali sreće, dani su bili sunčani i topli. A što britanci rade kad nema kiše? Okupiraju parkove,  donesu dekice i piknik košare, bocu vina i porculanske tanjure, leže na travi, sunčaju se...skinu čarapice i sunčaju se da budem preciznija :) Svladala sam ovo ležanje na travi odmah ali čarapice će još malo pričekati, ja još hodam u čizmama i valjda jedina u gradu nosim zimsku kapu. Sebi i dalje izgledam kao turist, ali tu i tamo  mi se netko obrati s pitanjem gdje je ta i ta ulica, gdje je najbliža tube stanica...i ponekad čak i znam odgovor! To je isto razlog za sreću.

Blending in 

Ležanje na zelenoj engleskoj travici nam dobro ide ali malo teže svladavamo redove ispred restorana, barova, razno raznih evenata... ali možemo se pohvaliti da smo ovaj vikend u redu ukupno odradili skoro 3 sata. Zapravo ne znam jel ovo za pohvaliti ili ne. Naime u gradu ima stotine mjesta na kojima možete pojesti dobar, obilan doručak ispod 10 funti. Ali ne, mi smo htjeli u The Breakfast Club jer je to mjesto trenutno baš cool. Bar tako kažu dugi redovi. 

The Breakfast Club

No women no fry :D

U red smo stali oko 11.30, to je već brunch, ali lijeni smo nedjeljom pa smo tako uletili u najgore moguće vrijeme. Ljudi u redu su ful opremljeni, Starbucks kave, muffins, međusobno se upoznaju, druže, konobari nam nose čokoladne smoothije i zahvaljuju što čekamo. Ne znam tko je tu lud ali mi ostajemo u tom redu jedno sat i pol pa je odgovor na to pitanje valjda jasan. 

Unutra 10 stolova, odlična muzika, ništa fancy ali skroz fora i opušteno. Jeli smo eggs benedict, poširana jaja na tostiranom engleskom muffinu prelivena hollandaise umakom i kajganu s dimljenim lososom i tostiranim zrnatim kruhom. Da, čekali smo u redu sat i pol da pojedemo jaja. Slobodno nam se možete smijati. Ali onda smo naručili palačinke s kremom od vanilije, maple sirupom, voćem i čekanje je odjednom imalo smisla! Bile su saaavršene. Vjerojatno najbolje američke palačinke koje smo probali. 

Mjesto je definitivno za preporuku ali pokušajte doći radnim danom. I da, obavezno pitajte konobara za wifi šifru tako da vas on može pitati: do you love me? Naime, to je šifra haha
Izašli amo siti, a red je još uvijek bio isti...crazy pipl :)





Blok dalje naišli smo na park pa smo opet malo legli na travu. Ovo je tako dobra stvar, zašto nikad ne ležimo na travi u Zagrebu?

Kasnije tog dana čekali smo u redu i na Amorino talijanski sladoled u obliku cvijeta, a još kasnije čekali smo još sat vremena da bi ušli na St.Patrick's day proslavu na Trafalgar squareu. Stajali smo i stajali, ljudi su skandirali: let us in! let us in! ali ništa. Mjere sigurnosti bile su malo presigurne pa smo odlučili pronaći rupu. Zajedno s nama rupu u obliku zidića preko kojeg se trebalo prebaciti na drugu stranu primjetilo je više ljudi. Među njima i starija gospođa koju je B prebacio preko jer nije mogla sama, vjerujte ovo je bila scena haha ilegalci. Ali ušli smo i bilo je odlično, plesalo se i pjevalo i pilo Guinness naravno.

St.Patrick's Day



I to je ono što moraš voljeti u ovom gradu, nešto se uvijek događa i u nekom redu uvijek možeš stajati, i ona the 'grass is greener on the other side' se ovdje ne može primjeniti jer zelenije od ovog ne  može.

Pozdravljam vas iz svoje sobice i želim super vikend, lijepo u košaru složite dekicu, par finih zalogaja, bocu vina i pravac do prvog parka u vašem gradu...iznenadite nekog engleskim piknikom i ne zaboravite skinuti čarapice ;)

Leicester square
Klinci u elementu 

utorak, 18. ožujka 2014.

Fire Alarm

Do sada sam nekako imala određenu šprancu, kratak uvod, recept koji uključuje što jednostavniji opis pripreme i odabir par najboljih fotografija (od onih 138 koje sam okinula taj dan :) ). I sad, sjedam za laptop, glava mi je puna priča koje želim s vama podjeliti, ali nemam pojma što, kako i jel vas uopće zanima? Kako da vam prenesem sve svoje doživljaje iz velikog grada...

Prvo što ugledate kad izađete na Arsenal tube stanici

Pa evo, krenut ću od jedne anegdote koju ću vjerojatno jednog dana prepričavati klincima :) Već sam vam se žalila kako kuham samo neke tjestenine u kuhinjici hotelskog apartmana. Ubacim i salatu ponekad, to kad me grize savjest radi ove tjestenine dan ranije i tako u krug. Taj dan sam htjela pojesti dobar steak. Ambiciozno. Tavu imam, poklopac isto, otvorit ću prozor i lijepo ih ispeći. Ne može jednostavnije zapravo. Još si mislim zašto se toga nisam ranije sjetila? Prvih par minuta je sve bilo ok, ali pred kraj se počelo dimiti. To malo dima nije me previše zabrinjavalo, ja ću jesti biftek za koju minutu, život je lijep, kad eto poziva. Zvoni telefon, uzbuđena teta s recepcije svojim mi lošim engleskim pokušava objasniti da brzo otvorim prozor, ja ju smirujem, govorim da je sve ok ali ona sva u panici ponavlja da držim otvoren prozor! Ok teta. Sjedam za stol, režem prvi griz, savršeni medium steak, divota, kad eto zvoni netko i na vrata. Simpatičan house keeping tip s još lošijim engleskim, nasmijan od uha do uha, govori: Good evening, are we having fire here? :D Ne, samo dobar steak na tanjuru haha uglavnom, u međuvremenu je došao i B s posla. Tete na recepciji su me odmah tužile tako da je sve saznao i prije nego je ušao u sobu. Ženska solidarnost. Nema veze, bar smo se dobro nasmijali pa s guštom nastavili jesti. Ali nije tu kraj, nakon dvadesetak minuta pojavili su se i vatrogasci ispod prozora?! Tek sam tjedan dana ovdje i već sam aktivirala fire alarm, znate ono kako na Facebooku možete odabrati raspoloženje za status? Ja bi odabrala 'feeling special' :D Ali sam ipak drugi dan pored recepcije prošetala s velikim naočalama i kapom....reality check, ipak još mjesec dana moram živjeti u hotelu :)

Jedna prigodna :)

Osim toga, vrijeme prekrasno od prvog dana, sunčano i toplo. Idealno za traženje stana. Naoružani smo Accupedo aplikacijom pa se motiviramo brojkom koraka koju svakodnevno prošećemo. Za vikend smo recimo prošli preko 25km ili u koracima 40000 i našli 0 stanova. Zanimljive brojke. Tržište je ovdje toliko aktivno da stanovi doslovce nestaju preko noći, dogovorim viewing za sutra i ujutro mi agent javi da je netko predao deposit večer prije. Ovaj vikend smo tako umjesto 7 stanova vidjeli samo 2 jer eto svi su već bili iznajmljeni.



Ali moram priznati, zanimljivo je istraživati London na ovaj ne turistički način i otkrivati nove kvartove poput Shoreditcha i Islingtona. Izgubim se ponekad, uđem na bus u krivom smjeru pa skužim tek nakon tri stanice i izađem u npr.Wappingu, jel bio netko tamo? Pa tako dok ne nađemo lijepi stan s veeelikom kuhinjom i perlicom suđa uživajte u fotkama koje sam prikupila lutajući onim poznatim i manje poznatim ulicama Londona...

Islington     





Pogled s vrha shopping centra One New Change

St.Paul's Cathedral